AZ kan PSV historisch slechte seizoenstart bezorgen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. PSV probeert zaterdagavond in eigen huis ten koste van AZ een crisis in de kiem te smoren.

AZ kan PSV historisch slechte seizoenstart bezorgen
 
Speelronde1
Aftrap18.30 uur
ScheidsrechterBjörn Kuipers

• AZ gaat voor de veertigste keer in het kader van de Eredivisie op bezoek bij PSV. De Alkmaarders veroverden slechts viermaal de volle buit en stapten dertig keer met lege handen terug in de spelersbus. Vijf keer leverde het treffen geen winnaar op.

• Sinds de aanstelling van John van den Brom bij AZ in het najaar van 2014 pakten de Alkmaarders tegen elke Eredivisie-club waartegen het speelde op één na wel minimaal één punt. Die ene uitzondering is PSV.

• PSV verloor in de Europa League al twee duels (beide keren tegen NK Osijek, met uitschakeling tot gevolg). Nog nooit begonnen de Eindhovenaren een seizoen met drie nederlagen in de eerste drie officiële duels.

• Phillip Cocu begint aan zijn vijfde achtereenvolgende Eredivisie-seizoen als hoofdtrainer van PSV. Kees Rijvers, die de Eindhovenaren tussen 1972 en 1980 coachte, zette als laatste oefenmeester zo'n reeks neer.

• Daniel Schwaab werkte tot nu toe 23 Eredivisie-wedstrijden af en verloor daarin nog niet (zeventien zeges en zes gelijke spelen). Geen enkele huidige Eredivisie-speler kwam zo vaak in actie zonder nederlaag.

PSV onder hoogspanning bij Eredivisie-start

• Inclusief afgelopen seizoen trof Luuk de Jong in de laatste acht officiële duels geen doel, hoewel hij wel tot 29 schoten kwam.

• AZ veroverde in het afgelopen Eredivisie-seizoen in uitwedstrijden (25) meer punten dan in thuisduels (24). Voor geen enkele andere club gold dat.

• De Alkmaarders sloten het voorbije reguliere Eredivisie-jaar af met twee verliesbeurten. In december 2015 verloor AZ voor het laatst drie competitieduels op rij.

De laatste vijf edities van PSV-AZ:

 
SeizoenUitslag
2012/135-1
2013/141-0
2014/153-0
2015/163-0
2016/171-0
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.