AZ kan oogst eerste seizoenshelft al verbeteren, Willem II ontketend

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De midweekse speelronde begint dinsdagavond met drie wedstrijden. Nummer drie AZ gaat op bezoek bij Vitesse, in de strijd om de play-offs komen Heracles Almelo en Willem II elkaar tegen en De Graafschap wil ten koste van FC Groningen de degradatiezone ontvluchten.

AZ kan oogst eerste seizoenshelft al verbeteren, Willem II ontketend

Vitesse - AZ

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Vitesse speelde afgelopen zaterdag spectaculair met 3-3 gelijk tegen ADO Den Haag en zag de concurrenten FC Utrecht en Heracles Almelo tot winst komen. Nog niet zo heel lang geleden was ook AZ een concurrent van de Arnhemmers, maar inmiddels zijn de Alkmaarders ver uitgelopen op Vitesse. AZ bezet de derde plaats, met drie punten meer dan Feyenoord.

Trainer Leonid Slutsky zag deze competitie al zes basisdebutanten hun eerste goal voor Vitesse maken. Afgelopen weekeinde meldde Thomas Buitink zich in een rijtje met Matús Bero, Jake Clarke-Salter, Oussama Darfalou, Mukhtar Ali en Mohammed Dauda.

• AZ verzamelde na de winterstop al 25 punten, dat zijn net zoveel punten als in de volledige eerste seizoenshelft.

• AZ bleef zonder overwinning in zijn voorbije twee Eredivisie-uitduels. De laatste keer dat de Alkmaarders drie keer op rij niet zegevierden buitenshuis was aan het einde van het seizoen 2016/17.

Als speler en als trainer heeft AZ-coach John van den Brom een verleden bij Vitesse.
Als speler en als trainer heeft AZ-coach John van den Brom een verleden bij Vitesse.

Ron Vlaar werkte tot nu toe twaalf Eredivisie-wedstrijden af tegen Vitesse en verloor er geen enkele. Van iedere andere club die hij minstens vijf keer trof, verloor hij minstens één keer.

• In zijn laatste negen thuiswedstrijden in Eredivisie-verband hield Vitesse niet de nul. De laatste keer dat dit tien keer achtereen niet lukte, was in 2008.

Historie

• AZ won liefst dertien van de 24 Eredivisie-edities van dit duel. Vitesse sleepte zes keer alle punten uit het vuur en vijf ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• Vitesse incasseerde in zijn laatste tien Eredivisie-thuiswedstrijden tegen AZ minimaal één doelpunt. In het seizoen 2007/08 realiseerde de club uit Gelderland voor het laatst een clean sheet in dit duel. Het werd destijds 1-0 door een goal van Santi Kolk.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 0-2
2014/15 3-1
2015/16 0-2
2016/17 2-1
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - Willem II

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Actueel

• Zowel Heracles Almelo als Willem II is bezig aan een prima seizoen. De club uit Overijssel ligt serieus op koers voor een plek in de Europese play-offs. Ook Willem II mag nog dromen van dat seizoenstoetje, terwijl de KNVB-bekerfinale tegen Ajax ook zijn schaduw vooruitwerpt.

• Afgelopen weekeinde tegen De Graafschap maakte Brandley Kuwas zijn zevende competitiedoelpunt van het seizoen, een persoonlijk record voor de smaakmaker van Heracles Almelo.

• Alexander Isak is uitstekend op dreef. De Borussia Dortmund-huurling is de tweede Willem II-speler ooit met acht goals in zijn eerste negen Eredivisie-duels voor de club. Eerder kreeg alleen Roger Raeven dat voor elkaar, in 1980.

Willem II hield de volle buit over aan zijn laatste drie competitiewedstrijden. Voor het eerst sinds het seizoen 2000/01 kunnen de Tilburgers minimaal vier keer op rij zegevieren in Eredivisie-verband.

• Minstens zo knap is dat Willem II deze competitie al zes keer een uitwedstrijd in winst omzette. Alleen in het seizoen 1961/62 boekten de Tricolores meer uitzeges (zeven). Ook in het wonderseizoen onder Co Adriaanse (1998/99, toen de club tweede werd) won Willem II zes keer op vreemde bodem.

Heracles Almelo produceerde deze Eredivisie-jaargang al 32 doelpunten in eigen huis. Het laatste seizoen waarin de equipe uit Overijssel beter presteerde op dit vlak was in 2012/13 (38 goals in thuiswedstrijden).

Historie

• Voor de veertiende keer fungeert Heracles Almelo als gastheer van Willem II in de Eredivisie. De thuisploeg koestert een zeer positieve balans met negen overwinningen tegenover twee nederlagen.

De laatste drie edities werden allemaal gewonnen door Heracles Almelo. Afgelopen seizoen won de thuisploeg met 1-0 dankzij een treffer van Vincent Vermeij.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 4-1
2014/15 1-3
2015/16 2-1
2016/17 3-1
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - De Graafschap

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel

• Beide clubs zagen afgelopen weekeinde een einde komen aan een goede reeks. FC Groningen verloor nipt bij AZ en ook De Graafschap ging met een klein verschil onderuit, tegen Heracles Almelo. De Superboeren hebben de punten keihard nodig in de strijd om handhaving, FC Groningen droomt van de Europese play-offs.

Ondanks het verlies bij AZ is FC Groningen nog altijd de trotse nummer twee in de stand op basis van de resultaten in 2019. De noorderlingen verzamelden twintig punten sinds de jaarwisseling, zeven meer dan De Graafschap.

• Youssef El Jebli had een rechtstreeks aandeel in liefst zeven van de laatste acht Eredivisie-goals van De Graafschap. De smaakmaker verzorgde vijf assists en maakte zelf twee doelpunten.

• FC Groningen is bezig aan een bijzonder zwakke serie in thuisduels met promovendi. De laatste vijf van dit soort wedstrijden leverden welgeteld vier punten op: vier gelijke spelen en één nederlaag.

Martijn Meerdink diende zowel FC Groningen als De Graafschap.
Martijn Meerdink diende zowel FC Groningen als De Graafschap.

De laatste veertig schoten van FC Groningen resulteerden in geen enkele treffer. De noorderlingen kwamen in deze periode desondanks wel tot scoren: het eigen doelpunt van ADO Den Haag-speler Lex Immers.

• De Graafschap zette zijn vorige Eredivisie-uitwedstrijd in winst om (0-3 bij SC Heerenveen) en kan voor het eerst sinds het voorjaar van 2001 twee keer op rij winnen buitenshuis. Uiteraard doelen we dan op duels op het hoogste niveau.

Historie

Tien van de vorige vijftien Eredivisie-edities van dit duel werden gewonnen door FC Groningen. De Graafschap had drie keer succes, voor het laatst in 2007/08.

• Eerder dit seizoen werd het op De Vijverberg 0-1 voor FC Groningen. De matchwinner was Michael Breij.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-2
2008/09 3-0
2010/11 2-1
2011/12 1-1
2015/16 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.