AZ is gewaarschuwd: favorietenstatus in play-offs lijkt vervloekt

Reacties

AZ staat voor een hels karwei in de play-offs. De ploeg van trainer Pascal Jansen begint als hoogstgeplaatste club aan de play-offs en is daarmee favoriet, maar die status zegt in de nacompetitie om een Europees ticket niet veel.

AZ is gewaarschuwd: favorietenstatus in play-offs lijkt vervloekt
© Pro Shots

Do 19 mei 2022

In het seizoen 2005/06 deden de play-offs hun intrede in de Eredivisie. Dat verliep direct in de meest uitgebreide vorm die we hebben gekend. Zelfs de nummer dertien van de competitie ging na 34 wedstrijden de play-offs in om een ticket voor de Intertoto Cup. Na drie jaar was het systeem afgeslankt tot één play-off om Europees voetbal. Eerst voor de voorronde van de Europa League en sinds vorig seizoen voor de voorronde van de Conference League.

De play-offs zorgen er in beginsel voor dat meer clubs kans maken op Europees voetbal. Toch komt het zelden voor dat de laagst geklasseerde club de play-offs wint. Sterker nog: sinds het huidige systeem in het seizoen 2008/09 werd ingevoerd, gebeurde dat nooit. Clubs mochten daardoor wel dromen van Europees voetbal, maar kregen het nooit. SC Heerenveen kan daar dit seizoen verandering in brengen en voor een primeur zorgen, als eerst AZ en daarna mogelijk FC Utrecht of Vitesse wordt verslagen.

Bij AZ zal het chagrijn ondertussen groot zijn na het mislopen van de vierde plaats en daarmee een rechtstreeks Europees ticket. Gezien de historie zijn de perspectieven voor de Alkmaarders in de play-offs niet zo rooskleurig. In de huidige vorm kwam het slechts drie keer voor dat de hoogst geplaatste club de play-offs won. Dat was bijvoorbeeld vorig seizoen het geval, toen Feyenoord als nummer vijf eerst Sparta Rotterdam en daarna FC Utrecht uitschakelde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Liefst zes keer kwam het sinds 2009 voor dat de als tweede geplaatste club de play-offs won. Vitesse spant de kroon door dat drie keer te hebben gedaan, in 2012, 2015 en 2018. Ook dit seizoen zijn de Arnhemmers als tweede geplaatst voor de play-offs, achter AZ. Het gat tussen de Alkmaarders en nummer acht Heerenveen bedraagt overigens twintig punten.

De vlieger dat de winnaar van de play-offs vaak al vroeg strandt in Europa gaat sinds dit seizoen in ieder geval niet meer op. Feyenoord plaatste zich vorig jaar via de nacompetitie voor de tweede voorronde van de Conference League. De Rotterdammers stootten vervolgens door naar de groepsfase, de knock-outfase en de finale. Komende woensdag is AS Roma de tegenstander.

Klasseringen van de play-offwinnaars

Seizoen Club (play-offplek)
2020/21 Feyenoord (1)
2019/20 geen play-offs
2018/19 FC Utrecht (2)
2017/18 Vitesse (2)
2016/17 FC Utrecht (1)
2015/16 Heracles Almelo (2)
2014/15 Vitesse (2)
2013/14 FC Groningen (3)
2012/13 FC Utrecht (1)
2011/12 Vitesse (2)
2010/11 ADO Den Haag (3)
2009/10 FC Utrecht (2)
2008/09 NAC Breda (3)
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.