AZ incasseert ongekende tik van Heerenveen

Reacties

SC Heerenveen heeft AZ zaterdag in Den Haag op een gevoelige nederlaag getrakteerd. Vooral de Friese productie was opvallend.

AZ incasseert ongekende tik van Heerenveen
© Pro Shots
AZ
AZ
2 - 4
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Nog los van de gevreesde aanval is de defensie dit seizoen een belangrijke pijler onder het succes van AZ. Doelman Marco Bizot hoefde in de eerste negen Eredivisie-duels slechts vier goals te incasseren. Het bezoek van SC Heerenveen werd daarom een ongekende ervaring voor de goalie, die na de eerste 45 minuten al drie keer had moeten vissen.

Bizot luidde in de zevende minuut de voor AZ-begrippen ongekende avond zelf in. Bij een corner van Joey Veerman twijfelde hij tussen uitkomen of op de lijn blijven. Sven Botman profiteerde van het weifelen van de doelman. De Ajax-huurling klopte in het luchtduel Stijn Wuytens en kopte raak; 0-1.

Na ruim een half uur leverde een soortgelijke situatie aan de andere kant AZ de gelijkmaker op, waarbij Ron Vlaar en Warner Hahn de rollen van respectievelijk Botman en Bizot voor hun rekening namen.

AZ kreeg kansen op een voorsprong, maar zocht de kleedkamer op met een 1-3 achterstand. Goals van Rodney Kongolo en op slag van rust Jens Odgaard gaven stof tot nadenken voor de Alkmaarse gastheren.

In ieder geval was de achterstand voor AZ aanleiding om nog meer de aanval te zoeken. Mede door een weinig overtuigend optreden van Hahn was de aansluitingstreffer al snel gemaakt door Calvin Stengs.

Andermaal gooide AZ na ruim een uur de eigen glazen in. Na een kopbal van Kongolo kon Teun Koopmeiners op de doellijn met het hoofd redding brengen. De aanvoerder ging daarbij de mist in en de bal verdween via zijn hoofd in het eigen doel. Het bleek ondanks verwoede pogingen de genadeklap voor de anders zo solide Alkmaarders, die donderdag in de Europa League tegen FC Astana revanche kunnen nemen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.