AZ houdt met tien man stand en is PSV voorbij

Reacties

AZ heeft voor minimaal een dag de tweede plaats overgenomen van PSV. De Alkmaarders ontsnapten zaterdag tegen Fortuna Sittard met tien man aan puntenverlies.

AZ houdt met tien man stand en is PSV voorbij
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

AZ had afgelopen weekend goede zaken gedaan in de strijd om de tweede plaats. Een dag voor het gelijkspel van PSV tegen SC Heerenveen had de Alkmaarse ploeg wel gewonnen van RKC Waalwijk, zodat de achterstand was verkleind tot één punt.

AZ-trainer Pascal Jansen tekende voor een herhaling van dat scenario, al had hij ongetwijfeld het aandeel van zijn ploeg daarin dit keer liever anders gezien. Want net als tegen RKC Waalwijk boekten de Alkmaarders tegen Fortuna Sittard een allesbehalve overtuigende zege.

In een weinig verheffende eerste helft kon AZ weinig bewijzen overleggen voor de hoge klassering. Het was te danken aan een fout van Fortuna Sittard-goalie Yanick van Osch dat de thuisploeg met een voorsprong ging rusten. De doelman had Jesper Karlsson in het zestienmetergebied onderuit gehaald en moest die actie bekopen met een penalty. Albert Gudmundsson klaarde bij afwezigheid van de zieke Teun Koopmeiners de klus.

Vroeg in de tweede helft werd het overleven voor AZ. Ramon Leeuwin, die na bijna een kwartier was ingevallen voor de aangeslagen Timo Letschert, zag geen andere mogelijkheid dan de doorgebroken Sebastian Polter onreglementair af te stoppen. Een rode kaart was het logische gevolg. De VAR oordeelde dat een overtreding op Gudmundsson vóór de diepe bal op Polter niet genoeg was om de kaart terug te draaien.

Met een man minder moest AZ, waar de geblesseerde Myron Boadu ontbrak, zich beperken tot het verdedigen van de voorsprong. Fortuna Sittard voerde de druk op het Alkmaarse doel op. Met kunst- en vliegwerk voorkwam de thuisploeg de gelijkmaker, waarbij doelman Marco Bizot met enkele knappe reddingen een grote rol vervulde. In de extra tijd lieten invaller Jelle Duin en Gudmundsson aan de andere kant na de zege veilig te stellen. Maar dat werd hen vergeven.

Door het resultaat wipte AZ naar de tweede plaats. Het ging ten koste van PSV, dat zondag op bezoek met een zege op Willem II de Alkmaarders weer kan terugwijzen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De rapportcijfers:

AZ Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.