AZ geeft in slotfase zege weg en gaat met kater winterstop in

AZ gaat met een slecht gevoel de winterstop in. Via een fraaie treffer van Calvin Stengs leken de Alkmaarders  tegen FC Utrecht op weg naar een nieuwe zege, maar de thuisploeg had het laatste woord.

FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 2
AZ
AZ

Het treffen tussen FC Utrecht en AZ zou eigenlijk op 12 september al moeten worden gespeeld, maar werd verschoven om de Alkmaarders zo meer tijd te geven richting het Champions League-voorrondeduel met Dinamo Kiev. Om aan te geven hoeveel er in ruim drie maanden is veranderd: destijds waren John van den Brom en Arne Slot nog de hoofdtrainers in Utrecht en Alkmaar.

Hun opvolgers Réne Hake en Pascal Jansen zagen zondag een wedstrijd die wat moeizaam op gang kwam. Zowel FC Utrecht als AZ probeerde de aanval te zoeken, maar hield wel telkens genoeg spelers achter de bal. Beide ploegen deelden af en toe een speldenprikje uit (een vrije trap van Teun Koopmeiners en een poging van Mark van der Maarel bijvoorbeeld), maar van een spektakelstuk was bepaald geen sprake.

Het absolute hoogtepunt van de eerste helft was de oogstrelende treffer van Eljero Elia in de dertigste minuut. De aanvaller nam de bal na een weergaloze pass van Van der Maarel in één keer mee, omspeelde Marco Bizot en schoof vervolgens binnen. Elia kon pas juichen nadat een VAR-check had uitgewezen dat hij net niet buitenspel had gestaan; de hakken van Koopmeiners stonden een AZ-ontsnapping in de weg. Via Gyrano Kerk kreeg FC Utrecht nog in het eerste bedrijf een aardige mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar deze keer hoefde Bizot niet de gang naar het net te maken.

Al voor rust liet FC Utrecht het initiatief vaak aan AZ, een tactiek die het ook in het tweede bedrijf hanteerde. De Alkmaarders, die met name via de dribbels van Jesper Karlsson gevaar stichtten, herstelden dankzij een strafschop van Koopmeiners de balans. De aanvoerder mocht aanleggen nadat Simon Gustafson in de ogen van de arbitrage hands maakte na een schot van Fredrik Midtsjø.

AZ, dat de laatste weken bezig is aan een opmars, nam geen genoegen met een gelijkspel en bleef de dominante ploeg. Met de aalvlugge Kerk aasde FC Utrecht op counters en bijna had de aanvaller ook succes: Bizot stond echter zijn mannetje. De redding werd enkele minuten daarna nóg meer waard, aangezien Stengs de bezoekers met een juweeltje op een 1-2 voorsprong bracht. De Oranje-international kapte zijn tegenstander uit, waarna hij overtuigend doelman Eric Oelschlägel passeerde. AZ leek ondanks een grootscheeps offensief van FC Utrecht stand te houden (Koopmeiners haalde nog een bal van de lijn), maar Adrián Dalmau frommelde de bal er in de blessuretijd nog in. Midweeks was de Spanjaard nog beslissend tegen FC Emmen: 2-3.

AZ verzuimt zo verder in te lopen op Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse, terwijl FC Utrecht een middenmoter blijft. Na een zeer korte winterbreak hervatten de Domstedelingen de competitie op zaterdag 9 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Dezelfde avond gaat AZ op bezoek bij PEC Zwolle.