AZ heeft zijn eerste topper van het seizoen glansrijk gewonnen. De Alkmaarders waren in Eindhoven te sterk voor PSV.

PSV
1 - 3
AZ
AZ

PSV opende de januari-maand vol krakers afgelopen zondag tegen Ajax en dat leverde direct spektakel op (2-2). De wedstrijd tegen AZ had wat langer nodig om op gang te komen. Beide ploegen waren wel dreigend in de openingsfase, maar creëerden geen grote kansen. Na iets meer dan een half uur brak AZ de wedstrijd open.

Na uitstekend werk van Fredrik Midtsjø zocht Calvin Stengs de diepte bij Myron Boadu. De AZ-spits was nét eerder bij de bal dan PSV-doelman Yvon Mvogo en ging naar de grond. Teun Koopmeiners eiste de penalty op en schoot hem overtuigend binnen: het was alweer zijn vijfde rake strafschop van dit Eredivisie-seizoen.

Vijf minuten voor tijd sloeg Koopmeiners opnieuw toe. Jesper Karlsson bediende hem met een lage hoekschop bij de eerste paal en de AZ-captain verlengde de bal met bijzonder veel gevoel met zijn hak richting de verre bovenhoek, waar hij over Mvogo heen binnenplofte: 0-2. Koopmeiners kwam daardoor op elf competitiedoelpunten, alleen VVV-spits Georgio Giakoumakis scoorde tot nu toe vaker.

AZ zat zodoende op rozen bij rust, terwijl PSV duidelijk en tandje bij moest schakelen. Trainer Roger Schmidt greep in door Mauro Júnior in te brengen voor Ryan Thomas en zag zijn elftal na de hervatting veel beter voor de dag komen. De Eindhovenaren drongen AZ ver terug en sloegen na een kwartier toe via een fraaie vrije trap van Philipp Max: 1-2.

Het lukte PSV daarna niet om door te drukken. De ploeg van Schmidt was te slordig om AZ kapot te spelen en had te weinig energie over voor een serieus slotoffensief. Vijf minuten voor tijd volgde er nog wel een schitterend hoogtepunt: na 983 dagen maakte Marco van Ginkel zijn rentree. De middenvelder speelde zijn laatste wedstrijd op 6 mei 2018, maar is weer helemaal hersteld van zijn slepende knieblessures.

Rentree Van Ginkel
Ook Van Ginkel kon PSV echter niet behoeden voor de eerste thuisnederlaag van het seizoen. In de negentigste minuut schoot Stengs de bal namelijk via het been van Jordan Teze binnen en was de wedstrijd beslist: 1-3. Voor PSV was het de tiende topper (duels met de topvier) op rij die niet gewonnen werd. Voor AZ was het juist de zesde zege op rij in een topper.

Door de overwinning in het Philips Stadion komt AZ nu op 31 punten, nog maar drie minder dan PSV en vier minder dan koploper Ajax, dat donderdag een uitwedstrijd tegen FC Twente speelt.