AZ breekt met complex en bezorgt Ajax verschrikkelijke middag

AZ heeft Ajax een enorme dreun uitgedeeld in de titelstrijd. De Alkmaarders waren in eigen huis te sterk voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, die de strijd om het kampioenschap daardoor niet meer in eigen hand heeft.

AZ
AZ
1 - 0
Ajax
Ajax

In aanloop naar de wedstrijd in Alkmaar ging het weer over het topperscomplex van AZ. De ploeg van trainer John van den Brom won in januari 2016 voor het laatst van een club uit de traditionele topdrie, destijds werd Feyenoord mede dankzij een hattrick van Vincent Janssen verslagen. De vorige confrontatie met Ajax bood wat dat betreft ook geen hoop: in Amsterdam werd het eerder dit seizoen 5-0.

AZ heeft zijn zaakjes na de winterstop echter een stuk beter op orde en kwam ook zondagmiddag goed voor de dag. De eerste kans van de wedstrijd was namelijk voor de thuisploeg: Jonas Svensson werd knap vrijgespeeld, maar nam de bal verkeerd aan en kwam uiteindelijk niet tot een gevaarlijke doelpoging. Ook Mats Seuntjens en Oussama Idrissi kregen in de eerste helft grote kansen op de 1-0, maar die bleef uit.

Aan de andere kant waren Donny van de Beek en David Neres namens Ajax kansrijk. Tegenvaller voor de Amsterdammers was het geblesseerd uitvallen van Hakim Ziyech. Hij werd na 22 minuten vervangen door Kasper Dolberg, waardoor Dusan Tadic weer naar de zijkant verschoof.

In de tweede helft drong AZ steeds meer aan en kreeg Calvin Stengs kort na elkaar twee kansen op de openingstreffer. Het lukte de jonge rechtsbuiten tot tweemaal toe niet om Andre Onana te passeren, maar elf minuten na rust was het dan toch raak. Ron Vlaar bracht de bal uit een hoekschop van Stengs terug in de doelmond. Daar probeerde Idrissi het met een kopbal, waarna Guus Til uit de rebound uiteindelijk het beslissende zetje gaf: 1-0.

De goal was een beloning voor een sterke fase van AZ, dat ook na die verlossende 1-0 bleef aanvallen. Ten Hag probeerde de wedstrijd te kantelen door Noa Lang in te brengen voor Lasse Schöne. Midweeks tegen PEC Zwolle was de jonge middenvelder nog beslissend met een assist op Daley Blind, maar in Alkmaar kon hij zijn stempel niet drukken. Een kwartier voor tijd kwam ook Klaas Jan Huntelaar binnen de lijnen, hij verving David Neres.

De routinier was met zijn eerste balcontact direct gevaarlijk. Marco Bizot moest zich volledig strekken om zijn kopbal uit de kruising te tikken. De doelman, die is opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal, had even later ook een geweldige redding in huis op een afstandsschot van Noussair Mazraoui. Ajax zette flink aan, maar Idrissi kreeg tien minuten voor tijd in de tegenaanval dé kans op de 2-0. Onana hield zijn ploeg met een goede redding in de wedstrijd.

Onder aanvoering van Huntelaar bleef Ajax jagen op de gelijkmaker en Van de Beek was er heel dichtbij. Zijn inzet ging echter over. Het was symbolisch voor de zeer frustrerende middag van Ajax, dat genoeg kansen kreeg, maar niet scherp genoeg was in de afronding. Extra pijnlijk voor de Amsterdammers was dat PSV eerder op de middag in een moeizame wedstrijd wél wist te winnen.

De Eindhovenaren hebben daardoor nu een voorsprong van vijf punten op Ajax. Over twee weken staan de rivalen in de Johan Cruijff Arena tegenover elkaar. AZ doet op zijn beurt uitstekende zaken op de ranglijst. De Alkmaarders komen door de eerste zege op Ajax sinds februari 2015 op gelijke hoogte met nummer drie Feyenoord.