AZ begint jacht op Champions League-ticket tegen Viktoria Plzen

Reacties

AZ weet wie de eerste tegenstander is in de jacht op een plekje in het hoofdtoernooi van de Champions League. Tijdens de loting voor de tweede voorronde van de Champions League werd de nummer twee van de Eredivisie gekoppeld aan Viktoria Plzen. De Alkmaarders spelen thuis tegen de nummer twee van Tsjechië.

AZ begint jacht op Champions League-ticket tegen Viktoria Plzen
© Pro Shots

AZ hoopte lange tijd dat het op basis van het betere onderlinge resultaat met Ajax als nummer één van de Eredivisie het beste Champions League-ticket zou krijgen, waarschijnlijk goed voor een plek in het hoofdtoernooi. De Alkmaarders kregen echter nul op rekest van de UEFA en verdwenen maandagmiddag zonder tegenbericht van de Europese voetbalbond in de koker voor de loting.

Die wees dus uit dat AZ het op 25 of 26 augustus opneemt tegen Viktoria Plzen. De winnaar van die wedstrijd, die over één duel gaat, plaatst zich voor de derde voorronde van de route voor niet-kampioenen en is ook meteen verzekerd van tenminste een plek in het hoofdtoernooi van de Europa League. De verliezer gaat verder in de derde voorronde van dat toernooi en moet dus nog vol aan de bak.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de route voor niet-kampioenen liggen voor de winnaars van de play-offs, die wel over twee wedstrijden gaan, twee tickets voor het hoofdtoernooi van de Champions League klaar. In de derde voorronde stromen met Benfica, Dinamo Kiev, AA Gent, FK Krasnodar en Stade Rennes nog vijf clubs in. Daar worden de drie winnaars van de tweede voorronde dus aan toegevoegd.

Maar AZ moet dus eerst afrekenen met de nummer twee van Tsjechië, die afgelopen seizoen op negen punten eindigde van kampioen Slavia Praag. De vijfvoudig kampioen, die al die titels vanaf 2011 vierde, strandde vorig seioen in de tweede voorronde van de Champions League tegen Olympiakos Piraeus en verloor een ronde later ook van Antwerp FC in de derde voorronde van de Europa League.

Een seizoen eerder nam Viktoria Plzen als kampioen van Tsjechië nog wel deel aan de Champions League en won het in de groepsfase van CSKA Moskou en AS Roma. Afgelopen seizoen vertrokken met de Tsjechische internationals Patrick Hrosovksy (RC Genk) en Michael Krmencik (Club Brugge) twee belangrijke spelers. Eerder deze zomer kwam spits Ondrej Mihalik na een huurperiode definitief over van AZ.

Loting tweede voorronde Champions League

AZ - Viktoria Plzen
PAOK Saloniki - Besiktas
Lomotiva Zagreb - Rapid Wien

Weg AZ naar groepsfase Champions League

Datum Evenement
25-26 augustus Tweede voorronde
15-16 september Derde voorronde
22-23 september Heenduel play-offs
29-30 september Return play-offs
20-21 oktober Start groepsfase
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.