Atlético Madrid, thuis op bijna twintig kilometer van huis

Reacties

Met een wedstrijd tegen Málaga houdt Atlético Madrid zaterdag Wanda Metropolitano ten doop. VI-redacteur Bas van den Hoven over de nieuwe thuishaven van de Spaanse topclub.

Atlético Madrid, thuis op bijna twintig kilometer van huis

Vier uitwedstrijden heeft Atlético Madrid al achter de rug in het nieuwe seizoen en zaterdagavond is het dan eindelijk zover: het eerste duel in het Wanda Metropolitano. Málaga moet het slachtoffer worden bij de vuurdoop van het nieuwe thuis van Los Colchoneros.

Wie per auto de weg aflegt van Estadio Vicente Calderón naar de nieuwe thuishaven heeft een route van ruim 15,5 kilometer te gaan. Weg uit het stadscentrum, op naar het oosten van Madrid. De ligging in het hart van Madrid maakte de verhuizing op termijn onvermijdelijk. Ruimte om uit te breiden was er amper aan de oever van de Manzanares.

Toch werd twaalf jaar geleden met scepsis naar het voorstel van Alberto Ruiz-Gallardón geluisterd door de top van Atlético. De burgemeester van de Spaanse hoofdstad deed clubpresident Enrique Cerezo het voorstel naar het verpieterde Estadio La Peineta te verkassen. Dat atletiekstadion was in 1993 uit de grond gestampt om de WK atletiek van 1997 naar Madrid te halen. Die opzet mislukte. Het stadion met slechts één tribune raakte al snel in de vergetelheid. Cerezo voelde er in eerste instantie dan ook weinig voor te verkassen, maar ging uiteindelijk overstag. In september 2013 kondigde Atlético aan te gaan bouwen op de plek van La Peineta.

Volgens Cerezo heeft de club slechts 170 miljoen euro op tafel gelegd voor het nieuwe stadion met een capaciteit van 68 duizend toeschouwers. De stad Madrid heeft de overige 140 miljoen voor zijn rekening genomen, ter compensatie voor de grond onder Vicente Calderón.

Het oude Estadio La Peineta

Een hels karwei is het ook de laatste jaren gebleken om het gevoel van thuis naar elders mee te nemen. Vraag het Tottenham Hotspur. Of West Ham United, dat na ruim een jaar nog steeds zoekende is in het London Stadium.

Vicente Calderón leek door de intense beleving op maat gemaakt voor de ploeg van Diego Simeone en met name de Argentijn zelf. Ganar no lo es todo, es lo único. Winnen is niet alles, het is het enige. De tekst (oorspronkelijk van American Football-coach Vince Lombardi) op de dug-out van El Cholo stond symbool voor de strijd die zijn Atlético in eigen huis leverde. Zeker op Europese avonden. Memorabel waren de zeges op Barcelona (2-0) en Bayern München (1-0) op weg naar de Champions League-finale van 2016.

Het nieuwe thuis betekent voor deze generatie de kans om de geschiedenis in Wanda Metropolitano vanaf het begin te schrijven, te beginnen met de eerste goal. 'Het zou prachtig zijn om die te maken', zei Saúl Ñíguez eerder deze week. 'Maar als ik het niet doe, laat iemand anders van ons thuis het dan maar zijn', doelde hij op ploeggenoten uit de opleiding van Atlético. Fernando Torres, Koke, Gabi, Lucas Hernández of misschien wel Thomas Partey.

Atlético trainde donderdagavond voor het eerst in het Wanda Metropolitano

Het is aan hen om vanavond te midden van de festiviteiten en plichtplegingen voor het gepaste begin te zorgen. Voor de wedstrijd zorgt de luchtmacht voor drie parachutisten, op de eretribune zal Koning Felipe VI plaatsnemen en na afloop is er – als er gewonnen wordt - een vuurwerkshow gepland.

Simeone zegt zich volledig van de bijzaken te hebben afgesloten. Hij verlengde onlangs zijn contract omdat hij na ruim vijfenhalfjaar nog dezelfde honger voelt bij deze selectie. Zelfs de routiniers in zijn groep trainen volgens de Argentijn dag in, dag uit nog met de gretigheid van jongens die net komen kijken. 'Sommigen lachen erom, maar ik blijf mezelf voorhouden dat ik morgen ontslagen kan worden', zei Simeone direct na zijn contractverlenging. 'Iedere dag denk ik alleen aan winnen, dat is de manier om hier te blijven.'

De omgeving, de weg naar het stadion, de kleedkamer, het veld, de tunnel; het is allemaal anders geworden. Groter en moderner. Voor Simeone maakt het vanavond van begin tot einde niets uit. Winnen is het enige.

Bekijk hier het volledige programma in de Primera División

'Real Madrid gaat het lastig krijgen met Hollandse School-voetbal Sociedad'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.