Atlético blijft dankzij Gameiro en Diego Costa in spoor Barça

Athletic de Bilbao heeft Atlético Madrid op eigen veld niet kunnen verrassen (2-0). Kevin Gameiro brak als invaller de ban voor de belangrijkste achtervolger van Barcelona.

Athletic de Bilbao en Atlético Madrid hadden donderdag vertrouwen gewonnen met een overtuigende zeges in de Europa League. Respectievelijk Spartak Moskou (1-3) en FC Kopenhagen (1-4) werden door hun Spaanse opponent op eigen veld verslagen. Het Baskische succes was toe te schrijven aan Aritz Aduriz, die twee keer scoorde in Rusland. De ervaren aanvaller moest zondag geschorst toekijken, waar bij Atlético naast doelman Jan Oblak juist spits Diego Costa na zijn Europese snipperdag terugkeerde in de basis.

De Atlético-spits deed in de eerste helft weer vanouds van zich spreken. Hij sleurde, zorgde voor irritatie en keek vaak genoeg verongelijkt richting de scheidsrechter. Maar Diego Costa kon voor rust niet doen wat van hem werd verwacht: een doelpunt maken. In de eerste helft scoorde hij alleen een gele kaart.

Koud begonnen aan de tweede helft flirtte Diego Costa met een tweede gele kaart door makkelijk te gaan liggen na een klein duwtje in de rug. Dat lot bleef hem bespaard, waardoor hij in de 51ste minuut met een volley het eerste (!) schot op doel kon produceren. De kans was tekenend voor de groeiende dadendrang van de thuisploeg.

Trainer Diego Simeone voedde de aanvalslust door Gameiro na bijna een uur het veld in te sturen als vervanger van Koke. Zeven minuten had de Franse aanvaller nodig om de ban te breken. Op aangeven van Antoine Griezmann maakte hij het knap af: 1-0.

Een openingsdoelpunt is voor Atlético min of meer een garantie voor de zege. De Rojiblancos kunnen dit seizoen bogen op een zeer solide defensie. Diego Costa zorgde tien minuten voor tijd echter aan de andere kant voor de zekerheid. De spits bleef alleen voor doelman Kepa koel: 2-0.

Door de zege heeft Atlético een achterstand van zeven punten op koploper Barcelona, dat zaterdag moeizaam won bij Eibar (0-2). Athletic de Bilbao blijft door de nederlaag veroordeeld tot de grijze middenmoot.