Conceição geeft visitekaartje af, maar Telstar houdt Jong Ajax in bedwang

Jong Ajax en Telstar hebben elkaar maandag in evenwicht gehouden bij hun start aan het seizoen. De defensie van de bezoekers had de handen vol aan Francisco Conceição. Jong AZ begon met een zege in de Keuken Kampioen Divisie.

In dit overzicht volgden we alle wedstrijden van de 1ste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie.
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
Telstar
Telstar

Het waren de debutanten die indruk maakten op De Toekomst in Amsterdam. Niet alleen Conceição, maar ook Telstar-nieuwkomer Koen Blommestijn speelde sterk. De spits kwam vorige week op huurbasis over van FC Volendam en kopte al in de derde minuut raak tegen Jong Ajax: 0-1. Conceição liet zich daarna een aantal keer zien met dribbels en acties. De Portugees sloeg voor rust ook echt toe met een goal.

Dat begon bij Kian Fitz-Jim, die na een actie een eindpass hoopte te geven. De bal werd echter geblokt en kwam uiteindelijk bij linksback Youri Baas, die uithaalde en de bal opnieuw tegen een Telstar-been aan zag komen. Vervolgens kreeg Conceição de bal voor zijn voeten en haalde hij met succes uit in de korte hoek. De Portugees stond na één helft al bovenaan het expected assists-klassement van de KKD.

Speler Club Expected assists
Francisco Conceição Jong Ajax 0,89
Emil Hansson Heracles Almelo 0,83
Sven Blummel MVV Maastricht 0,60
Simon Janssen VVV-Venlo 0,51
Naoufal Bannis FC Eindhoven 0,43

In de tweede helft viel het aantal kansen van beide ploegen tegen. Conceição probeerde nog voor een goal of assist te zorgen, maar was na rust niet succesvol. Met veertien balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander staat de Portugees ook op dat vlak bovenaan na de eerste speelronde in de KKD. Conceição ging na tachtig minuten naar de kant voor Ar'Jany Martha.

Jong AZ
Jong AZ
3 - 1
MVV Maastricht

Jong AZ versloeg MVV Maastricht bij de start van de competitie, hoewel de Alkmaarders nog wel een doelpunt cadeau gaven. Na de 1-0 van Maxim Dekker speelde verdediger Misha Engel terug op doelman Sem Westerveld, de zoon van Sander. Hij verkeek zich op de bal, waardoor Engel een eigen doelpunt maakte. Jong AZ maakte dat na rust goed dankzij Mexx Meerdink en Soulyman Allouch. Meerdink maakte op aangeven van Allouch de 2-1 en Allouch zorgde in de slotfase voor 3-1.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 1
De Graafschap

Bart van Hintum luisterde zijn rentree bij PEC Zwolle op met twee assists. Dankzij doelpunten van Thomas van den Belt en Apostolos Vellios rekenden De Blauwvingers zondag in eigen huis af met De Graafschap

Adrie Poldervaart begon vol goede moed aan zijn vuurdoop bij De Graafschap, maar de trainer kreeg een kwartier voor rust te maken met een dubbele tegenvaller. Eerst viel Alexander Büttner uit met een bovenbeenblessure, vlak daarna opende Van den Belt de score namens PEC. De middenvelder kon een corner van Van Hintum ongehinderd binnenkoppen (1-0). Invaller Charlison Benschop bracht de spanning een kwartier voor tijd terug, maar Vellios herstelde de verhoudingen razendsnel. De Griekse spits knikte een afgemeten hoekschop van opnieuw Van Hintum binnen (2-1). De bezoekers brachten Siem de Jong nog binnen de lijnen als breekijzer, maar de routinier kon een nederlaag van De Graafschap niet afwenden.

Heracles Almelo
4 - 0
ADO Den Haag

'Schaam je kapot, schaam je kapot', zongen de meegereisde ADO-fans tegen het einde van de eerste helft. Hun ploeg keek bij rust tegen een 4-0 achterstand aan in het Erve Asito Stadion. Marko Vejinovic opende de score uit een schitterende vrije trap, waarna Samuel Armenteros twee treffers voor zijn rekening nam. Nikolai Laursen verzorgde op aangeven van Emil Hansson het slotakkoord in het eerste bedrijf. Ondanks de ruime achterstand voerde Kuijt in de rust slechts één wissel door. Na een uur had Heracles de score verder op kunnen schroeven, ware het niet dat Armenteros een strafschop miste. Het was duidelijk dat het vuur inmiddels uit de wedstrijd verdwenen was. ADO kon niet veel, terwijl Heracles was overgeschakeld op een lagere versnelling. Onder anderen de teruggekeerde Thomas Bruns kreeg nog een kans, maar hij stuitte op doelman Hugo Wentges.

Willem II
Willem II
1 - 1
Jong PSV
Jong PSV

Jong PSV, met onder anderen Sávio en Jarrad Branthwaite in de basis, maakte het Willem II in de eerste helft niet makkelijk. Na een klein uur voetballen kwamen de bezoekers zelfs brutaal op voorsprong:  Mathijs Tielemans krulde de bal in de kruising. Willem II bood echter veerkracht en kwam langszij via Max Svensson, die de keeper rustig omspeelde en er 1-1 van maakte. De Tricolores gingen vervolgens fanatiek op jacht naar de winnende treffer, maar zouden die niet meer vinden.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 0
Helmond Sport

NAC en Helmond maakten er een vermakelijke eerste helft van, met kansen over en weer. Zo schoot Helmonds Martijn Kaars maar net naast en werkte Alex Plat namens NAC de bal over. Na 53 minuten opende De Parel van het Zuiden de score: na fraai voorbereidend werk van Plat schoot Odysseus Velanas raak. NAC moest in het vervolg diep gaan om de minimale voorsprong te verdedigen. Na 83 minuten ontving Kaj De Rooij zijn tweede gele kaart, maar ook met een man minder hield NAC stand.

FC Dordrecht
0 - 2
Roda JC Kerkrade

Roda JC had de schaapjes voor rust al op het droge in Dordrecht. Via Bryan Limbombe counterden de bezoekers na een kwartier naar de openingstreffer, waarna Guus Joppen er na een hoekschop 0-2 van maakte. Mohamed Mallahi was vervolgens dicht bij de 0-3. Na de pauze bleef Roda de bovenliggende partij; doelman Liam Bossin moest regelmatig in actie komen. Er vielen echter geen doelpunten meer.

FC Den Bosch
1 - 3
FC Eindhoven

FC Eindhoven is met een goed gevoel aan het seizoen begonnen. In de eerste helft scoorde de formatie van Rob Penders al drie keer. Naoufal Bannis opende de score uit een rebound, Collin Seedorf nam de 0-2 voor zijn rekening en Bannis verzilverde na ruim een halfuur voetballen een strafschop. Tussendoor was Den Bosch na een verkeerde terugspeelpass bijna op gelijke hoogte gekomen. Na de pauze deed Anass Ahannach wat terug, maar verder dan een goede kans voor Jordy van der Winden (redding Nigel Bertrams) kwam Den Bosch hierna niet meer.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
3 - 0
Almere City FC

VVV-Venlo kende een uitstekende start in eigen huis. Al na zeven minuten tekende Kees de Boer voor de 1-0, na een hoekschop. Almere liet zich in aanvallend opzicht ook een paar keer zien, maar incasseerde na een halfuur toch de 2-0. Sven Braken mocht na een overtreding van de doelman aanleggen vanaf elf meter en maakte geen fout. Op slag van rust kopte diezelfde Braken net over. Twintig minuten voor tijd gooide Yahcuroo Roemer het duel in het slot: de invaller was zijn tegenstander te snel af en schoot raak, al zal de treffer waarschijnlijk op naam komen van Damian van Bruggen, die per ongeluk het laatste zetje gaf.

TOP Oss
TOP Oss
3 - 0
Jong FC Utrecht

TOP Oss eindigde vorig seizoen drie plaatsen boven Jong FC Utrecht en liet vrijdag zien dat er nog altijd sprake is van een kwaliteitsverschil. Na elf minuten opende Jearl Margaritha met een schot in de korte hoek de score, na voorbereidend werk van Rick Stuy van den Herik. Jong FC Utrecht kreeg meerdere kansen om gelijk te komen, maar faalde in de afwerking. Aan de andere kant maakte Justin Mathieu er uit een strafschop 2-0 van. In de tweede helft waren de kansen schaars. Toch werd er nog een keer gescoord:  Stuy van den Herik verdiende een penalty, die opnieuw benut werd door Mathieu.