Assaidi en blunderende Bertrams laten Verbeek eindelijk juichen

Gertjan Verbeek heeft eindelijk zijn eerste overwinning als trainer van FC Twente binnen. In Breda werd naaste concurrent NAC in een spectaculaire wedstrijd met 1-2 verslagen.

Verbeek vond het na de defensieve onrust van de laatste weken bij Twente tijd om in te grijpen. Doelman Jorn Brondeel verloor zijn plek onder de lat aan Joël Drommel. Dat Brondeel vorig seizoen nog sterkhouder was van NAC, maakte de beslissing van de Twente-trainer extra pijnlijk voor de Belg.

Bertrams
Het was echter niet Brondeels vervanger Drommel die uitgroeide tot hoofdrolspeler in Breda, maar de keeper van NAC. Nadat Andries Noppert en Mark Birighitti eerder al aantoonden het vereiste niveau niet te hebben, was het tegen Twente Nigel Bertrams die enorm in de fout ging.

Drie minuten na rust kreeg Oussama Assaidi de ruimte om uit te halen vanaf een kleine twintig meter. Het schot van de aanvaller leek simpel houdbaar, maar Bertrams dook volledig over de bal heen: 0-1. Een presentje voor Twente, dat er voor rust nauwelijks aan te pas kwam in het Rat Verlegh Stadion.

NAC had het betere van het spel, zonder veel kansen te creëren. De grootste was er nog voor Thierry Ambrose. De spits combineerde er lustig op los met mede-Manchester City-huurling Angeliño en kopte uiteindelijk maar net over het doel van Drommel. Twente claimde nog een penalty na hands van Giovanni Korte.

Eigen doelpunt
Na de goal van Twente ging NAC nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die viel na een uur. Stefan Thesker werkte een corner maar half weg, waarop Ambrose uithaalde. Het schot van de Fransman werd door Peet Bijen ongelukkig achter zijn eigen doelman getikt: 1-1.

De gelijke stand stond slechts twee minuten op het scorebord, want NAC had niet geleerd van de eerste Twente-goal. Wederom kreeg Assaidi de ruimte om zich vrij te spelen en te schieten. Dit keer liet de technicus Bertrams volstrekt kansloos met een prachtig schot in de kruising: 1-2.

Bijna was het direct daarna 2-2 door weer een eigen doelpunt van Twente, maar dit keer werd de ploeg gered door het aluminium. De bij vlagen erg stevige degradatiekraker bleef op die manier boeiend. De lang niet altijd even consequente arbiter Siemen Mulder droeg bij aan de verhitte sfeer op het veld.

Zo zag hij in de spectaculaire slotfase een strafschop over het hoofd na hands van Thesker. In de tegenaanval werd de horroravond van Bertrams compleet. De doelman kwam ver uit zijn doel, maar was veel te laat en haalde Luciano Slagveer hard onderuit. Het leverde hem een directe rode kaart op, waardoor de keeperscarrousel weer kan gaan draaien bij NAC.

Gescoord werd er niet meer in Breda, waardoor Verbeek na vijf duels zonder zege eindelijk voor het eerst gewonnen heeft met Twente. De Tukkers verlaten bovendien de laatste plaats in de Eredivisie en staan nu vijftiende met dertien punten uit zestien wedstrijden. NAC zakt een plekje en staat zestiende, met hetzelfde puntenaantal als Twente. Roda JC is met elf punten de nieuwe hekkensluiter.