'Asociale verdeling tv-geld slecht voor Eredivisie'

Reacties

VI's Tom Knipping belicht in een column de verdeling van de tv-gelden in de Eredivisie. De kloof tussen de boven- en de onderkant is groot en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.

'Asociale verdeling tv-geld slecht voor Eredivisie'

Een frivool Ajax won met 5-0 van FC Emmen. Het had ook 7-0 of 9-0 kunnen zijn. Tip voor statistiekenbureaus: misschien is het een idee om bij de landskampioen het aantal hakballen te gaan bijhouden. Oké, soms mislukken ze, maar wat maakt het uit? Tegen clubs uit het rechterrijtje van de Eredivisie niks in elk geval.

Honderd kilometer zuidelijker draait vicekampioen PSV nog niet lekker, maar won wel betrekkelijk eenvoudig van de nummer negen van vorig jaar. 'We hadden met 6-1 moeten winnen en met 10-1 kunnen winnen', zei Mark van Bommel na afloop. Als nummer twee haalde PSV vorig seizoen 83 punten. Van Bommel greep dat hoge aantal al eens aan om te onderbouwen dat behoorlijk goed was gepresteerd, maar het zegt tegelijk veel over het gebrek aan weerstand in de Eredivisie. Ajax plaatst met het opwaarderen van de contracten van de sterspelers een nieuwe demarrage. De individuele salarissen van Dusan Tadic, Daley Blind en Hakim Ziyech liggen inmiddels boven het complete spelersbudget van FC Emmen.

De kloof tussen de boven- en onderkant is nu dubbel zo groot als het gat waar Ajax en PSV in Europa tegenaan kijken. Ajax is economisch zeven keer zo klein als Real Madrid, maar in Nederland veertien keer zo groot als Emmen. Draaien de Amsterdammers goed in Europa, dan praat je over het 25-voudige.

Terecht stelde Fortuna Sittard-eigenaar Isitan Gün vorige week dat de Eredivisie gebaat zou zijn bij een socialere verdeling van het tv-geld. Momenteel krijgt Ajax bijna vijf keer zoveel als de onderkant. In vrijwel geen andere competitie is de verhouding zo scheef. Eerder stelden La Liga en de Serie A hun verdeling bij om een enigszins spannende en aantrekkelijke competitie te waarborgen. Wat let de Eredivisie om dat voorbeeld te volgen? De financiële voorsprong van Ajax, PSV en ook Feyenoord op de rest is zo groot dat één of twee miljoen minder uit de nationale tv-pot geen negatief effect zal hebben op hun concurrentiepositie. RKC, Fortuna, Sparta, VVV en Emmen daarentegen kunnen met een paar ton extra (wat gezien het internationale beeld normaal zou zijn) hun selectie wezenlijk versterken.

Met het negeren van de Europese trend bewijzen de topclubs zichzelf een slechte dienst. Een evenwichtigere verdeling zal positieve gevolgen hebben voor de attractiviteit en waarde van de Eredivisie en ook op de ontwikkeling van de toptalenten, die nu te weinig wedstrijden spelen waarin ze worden getest. Op naar de volgende monsterscore.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.