Het laatste kunstje van de Keizer van Rome

Reacties

De 31ste speelronde van de Serie A staat in het teken van Lazio -AS Roma. Francesco Totti (39) speelt waarschijnlijk voor de laatste keer tegen de club die hij tot in het diepste van zijn poriën haat.

Het laatste kunstje van de Keizer van Rome

'Bastardi! Bastardi! Bastardi!'

Terwijl jeugdspelers van Lazio het trainingscomplex van Roma betreden voor een juniorenderby, daalt het gescheld op hen neer. Zelfs nadat de hekken worden gesloten om agressieve supporters te weren, blijft het gevloek klinken. Op het terras van het spelershome staat een twintiger met een matje in zijn nek in een Roma-trainingspak met het schuim op zijn mond te tieren. 'Biancazzurro bastardo!' Nee, bij Francesco Totti moet je niet aankomen met geleuter over een voorbeeldfunctie.

Met het verstrijken van de jaren is Totti wel wat gematigder geworden. Althans, naar buiten toe. Nog steeds laat hij geen gelegenheid onbenut om Lazio te tarten. Een provocerend t-shirt, een uitdagend gebaar, of tijdens een live-interview hardop de vraag stellen welke club uit Rome nou het vaakst landskampioen geworden is. Totti vindt het prachtig.

De afgelopen weken is er veel geschreven over Totti en het gevecht tegen de tijd dat hij definitief dreigt te verliezen. De teneur: Totti is te lang doorgegaan, is verworden tot een slap aftreksel van zichzelf, een reclame-object zonder sportieve waarde. Hij had beter moeten weten.

Maar wat willen we dan van onze voetbaliconen? Dat ze op hun 36ste cashen in de zandbak, zoals Xavi? Of wegvluchten naar de Verenigde Staten om de schaamte van het verval voor te zijn, zoals Steven Gerrard? Totti voetbalt al 23 jaar met plezier en trots als belangrijkste drijfveren. Hij wees in zijn topjaren grootmachten af die hem een blanco cheque voorlegden en verdient bij Roma dit seizoen het salaris van een wisselspeler.

Dat mensen tegenwoordig lachen als hij probeert te sprinten, interesseert hem geen moer. Totti vindt voetballen voor Roma het mooiste dat er is. Ook al gaat het een paar tempootjes lager en verdient hij het salaris van een wisselspeler; Totti laat zich door niemand zijn passie voor het spelletje en zijn club afnemen. Hij gaat door tot hij erbij neervalt. Én weer verder. Als het kon, zou hij in het harnas sterven.

Zondag speelt hij waarschijnlijk zijn laatste derby, als trainer Luciano Spalletti tenminste niet op het onzalige idee komt hem negentig minuten op de bank te laten. Doet hij dat wel, dan is het gevloek uit de mond van Totti deze keer niet alleen voor Lazio bestemd. Want de Keizer van Rome wil nog één keer heersen over zijn stad.

Programma
Carpi 02-04
18:00
Sassuolo
Juventus 02-04
20:45
Empoli
Udinese 03-04
12:30
Napoli
Genoa 03-04
15:00
Frosinone
Atalanta Bergamo 03-04
15:00
AC Milan
Chievo 03-04
15:00
Palermo
Lazio 03-04
15:00
AS Roma
Fiorentina 03-04
15:00
Sampdoria
Internazionale 03-04
20:45
Torino
Bologna 04-04
20:45
Hellas Verona
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.