Ajax zegeviert in historisch bekerduel met Willem II

Reacties

Ajax heeft woensdagavond met 5-0 gewonnen van Willem II in een bekerduel dat de boeken in zal gaan als het eerste duel waarin een video-arbiter een hoofdrol vertolkte. De zege van de ploeg van trainer Peter Bosz, die zijn elftal op liefst tien plaatsen aanpaste, kreeg onder meer gestalte door twee scorende debutanten: Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri.

Ajax zegeviert in historisch bekerduel met Willem II

Voorafgaand aan het duel van Ajax ging het niet alleen over de positie van Ziyech, de wisselspelers die nu een kans zouden krijgen, de mogelijke debutanten of de competitienederlaag die Ajax op 20 augustus van dit seizoen nog leed tegen Willem II in eigen stadion (1-2). De wereldwijde primeur, het testen met een video-arbiter in een officieel duel, zorgde immers ook voor de nodige gespreksstof. Scheidsrechter Danny Makkelie kreeg hulp van video-arbiter Pol van Boekel, die buiten het stadion vanuit een busje meekeek.

De verwachting is dat Makkelie en Van Boekel ook bij de 1-0 in de dertiende minuut contact gehad hebben. Bazoer, die de laatste weken steevast buiten de boot viel en nu wel mocht starten, schoot bij een ingestudeerde corner raak. Zijn dropkick vanaf de rand van het zestienmetergebied viel precies binnen in de hoek, maar Heiko Westermann stond in de baan van het schot. Aannemelijk is dat de twee scheidsrechters na contact besloten de goal op het scorebord te laten staan.

De Ligt
Na 25 minuten zorgde basisdebutant De Ligt voor de 2-0. De pas zeventienjarige centrale verdediger torende bij een scherp aangesneden corner van Hakim Ziyech boven iedereen uit en knikte binnen (foto boven). Omdat Mateo Cassiera een flinke kans miste, na die zelf te hebben gecreëerd met een fraaie actie, was de ruststand 2-0.

In de 59ste minuut was het Van Boekel die ingreep. De video-arbiter zag in zijn bus hoe Anouar Kali voor een harde overtreding op Lasse Schöne aanvankelijk een gele kaart kreeg van Makkelie. Van Boekel oordeelde op beeld evenwel dat een rode kaart meer op zijn plaats was en Makkelie gaf daar gehoor aan.

Danny Makkelie, op de foto in het midden, kreeg vanavond hulp van video-arbiter Pol van Boekel. Samen oordeelden ze dat een gele kaart te weinig was voor Anouar Kali, die daardoor alsnog een rode prent zag.
Danny Makkelie, op de foto in het midden, kreeg vanavond hulp van video-arbiter Pol van Boekel. Samen oordeelden ze dat een gele kaart te weinig was voor Anouar Kali, die daardoor alsnog een rode prent zag.

Tegen tien man liep Ajax uit naar 3-0. Westermann verijdelde een enorme kans van Jordy Croux door zijn inzet van de lijn te halen. Uit de tegenaanval viel de derde Ajax-goal. Invaller Vaclav Cerny leek Cassierra een niet te missen kans te bieden, maar de Colombiaan struikelde en zag hoe Hakim Ziyech de bal wél binnengleed. Voor de op het middenveld gestarte Ziyech was het zijn eerste treffer in dienst van Ajax. Kort daarna tilde Lasse Schöne met een vrije trap de score naar 4-0.

Nouri
In de slotfase maakte Bosz van de riante marge gebruik door het langverwachte debuut in de hoofdmacht van Abdelhak Nouri plaats te laten vinden. Ook Frenkie de Jong mocht daarna voor het eerst in Ajax 1 zijn entree maken. Geheel passend in het duel tekende Nouri met een rake vrije trap ook nog voor de eindstand 5-0.

Zo maakten de drie debutanten, waarvan De Ligt en Nouri ook nog scoorden, deel uit van het historische duel. Donderdag is er opnieuw sprake van een video-arbiter. Dan draaien Makkelie en Van Boekel bij het duel Feyenoord-FC Oss de rollen om.

In vergelijkling met het duel bij Heracles Almelo bleef alleen Hakim Ziyech staan in de basisopstelling van Ajax, al speelde hij nu vanaf het middenveld. Daley Sinkgraven opereerde als linksback.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.