Arsenal voorkomt tegen clublegende Vieira blamage met heel late goal

Arsenal is op het nippertje aan de eerste Premier League-nederlaag sinds 28 augustus ontsnapt. Alexandre Lacazette redde diep in de extra tijd een punt voor The Gunners tegen het Crystal Palace van Patrick Vieira.

© Imago
Arsenal
Arsenal
2 - 2
Crystal Palace

Arsenal had vertrouwen getankt in de aanloop naar de voorbije interlandperiode. Uit de laatste vier Premier League-duels waren tien punten gepakt, met als hoogtepunt een zege op aartsrivaal Tottenham Hotspur. The Gunners leken maandagavond al snel op weg naar een volgend positief resultaat. In de achtste minuut kwam de thuisploeg via Pierre-Emerick Aubameyang al op voorsprong tegen Crystal Palace. Vicente Guaita redde nog knap op een schot van Nicolas Pépé, maar de Palace-goalie was kansloos toen Aubameyang de bal vervolgens uit een moeilijke hoek in de rebound in het doel werkte: 1-0.

Zo dreigde voor Vieira zijn terugkeer bij zijn oude club uit te draaien op een pijnlijke avond. De 45-jarige Fransman speelde in totaal liefst 397 wedstrijden voor Arsenal. De oud-middenvelder werd drie keer landskampioen met de Londenaren. Nu stond hij als manager van Palace voor het eerst als trainer tegenover de club waar hij een status als legende verwierf. Met de verbetenheid die Vieira tijdens zijn spelerscarrière kenmerkte, knokten de bezoekers zich terug in de wedstrijd na de vroege tegenvaller.

In de loop van de eerste helft groeide Palace uit tot de bovenliggende partij. Het dichtst bij een gelijkmaker was de ploeg uit Zuid-Londen in de eerste helft via Conor Gallagher, wiens volley prachtig gestopt werd door Aaron Ramsdale. Palace, dat wel geluk had dat James McArthur geen rood kreeg voor een harde overtreding op Bukayo Saka, kreeg in de vijftigste minuut de beloning voor de getoonde aanvalslust. Christian Benteke scoorde met een droge knal: 1-1. Alleen Leicester City-goalgetter Jamie Vardy (vijf) heeft als speler van de tegenstander nu vaker gescoord in het Emirates Stadium dan Benteke (vier).

Arsenal-manager Mikel Arteta probeerde het wedstrijdbeeld nog om te keren met het inbrengen van Lacazette voor Martin Ødegaard, maar dat was in eerste instantie zonder resultaat. Kort na die wissel greep Palace zelfs de leiding. Uit een counter zorgde spits Odsonne Édouard voor de 1-2. Zo leek de Franse zomeraanwinst zijn landgenoot Vieira een onvergetelijke zege te bezorgen.

Dat was buiten Lacazette gerekend. Nadat de bezoekers al hadden gezwijnd bij een hard schot van Kieran Tierney tegen de lat, was het diep in de extra tijd alsnog raak voor Arsenal. Na een schot van Ben White viel de bal goed voor Lacazette. De aanvaller bepaalde de eindstand in de 95ste minuut van dichtbij op 2-2.