Arsenal komt met reactie op politiek statement Özil

Arsenal heeft zich gedistantieerd van een social media-uiting van Mesut Özil waarin de spelmaker aandacht vraagt voor de vermeende onderdrukking van de Oeigoeren, een moslimminderheid in China.

Arsenal komt met reactie op politiek statement Özil
© Pro Shots

Het opsluiten van Oeigoeren in zogeheten heropvoedingskampen leidt wereldwijd tot veel kritiek. Volgens de Chinese regering zijn het 'opleidingscentra' en moeten de kampen worden gezien als een manier om moslimextremisme tegen te gaan.

Özil kan zich niet bepaald vinden in die zienswijze. Op Instagram omschreef de spelmaker de Oeigoeren als 'strijders'. De voormalige Duitse international bekritiseerde tevens het optreden van de Chinese regering.

Via het Chinese sociale netwerk Weibo kwam Arsenal dit weekeinde met een reactie. 'We willen duidelijk maken dat dit Mesuts persoonlijke mening is. We zijn apolitiek.'

Mogelijk is Arsenal bevreesd voor reacties vanuit China. In oktober leden verschillende basketbalorganisaties in de Verenigde Staten financiële schade nadat Chinese bedrijven hun sponsordeals opzegden. Aanleiding was toen een tweet van Houston Rockets-directeur Daryl Morey waarin hij zijn steun betuigde aan pro-Hongkong-demonstranten.

De Chinese staatstelevisie heeft inmiddels al besloten zondagmiddag geen verslag te doen van Arsenal - Manchester City.

De post van Mesut Özil op Instagram:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's