Arsenal kan schokeffect vergeten: schade neemt alleen maar toe

Arsenal heeft ook in de tweede wedstrijd onder Fredrik Ljungberg puntenverlies geleden in de Premier League. Na het gelijkspel bij het debuut van de Zweed volgde donderdagavond een nog grotere domper: een nederlaag in eigen huis tegen Brighton & Hove Albion.

Arsenal
Arsenal
1 - 2
Brighton & Hove Albion

Na het ontslag van Unai Emery was er bij The Gunners de hoop dat de weg omhoog direct zou worden gevonden onder interim-manager Ljungberg, zoals vorig seizoen bij Manchester United gebeurde met Ole Gunnar Solskjaer als verlosser na het vertrek van José Mourinho. Tegen Norwich City werd zondag al teleurstellend met 2-2 gelijkgespeeld en Arsenal overtuigde tegen Brighton opnieuw zeker niet.

De bezoekers hadden in de eerste helft zelfs de meeste mogelijkheden. Brighton combineerde vlot met Davy Pröpper centraal op het middenveld en kwam in de 36ste minuut op voorsprong. Bij een corner viel de bal goed voor Adam Webster en de verdediger passeerde Bernd Leno (foto). Met minder balbezit, minder doelpogingen en een achterstand zocht Arsenal halverwege de kleedkamer op.

Ljungberg kon vooraf niet verweten worden dat hij geen harde keuzes durfde te maken. Opnieuw liet hij recordaankoop Nicolas Pépé buiten de basis. Bij de start van de tweede helft werd wel direct een beroep gedaan op de aanvaller. Met Pépé als vervanger van Joe Willock en Mesut Özil vaker in een centrale rol begon het offensief van de Londenaren. In de vijftigste minuut viel de gelijkmaker al. Alexandre Lacazette kopte raak uit een corner van Özil: 1-1.

Het lukte Arsenal niet Brighton over een langere periode terug te dringen. Het veldspel was daar veel te slordig voor. Via aanvallers Aaron Connolly en Neal Maupay bleven de bezoekers gevaarlijk. Even leek de bevrijdende treffer er toch nog te komen voor Arsenal toen David Luiz scoorde uit een vrije trap van Özil, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd na ingrijpen van de VAR.

Waar de Arsenal-supporters snakten naar een lichtpunt in de slotfase, werd de avond alleen nog maar erger de gevallen topclub. Maupay kopte in de tachtigste minuut raak en werd zo de matchwinner voor Brighton (1-2). De kloof voor Arsenal naar de plaatsen die recht geven op Champions League-voetbal is al erg groot. De achterstand op nummer vier Chelsea is namelijk tien punten. Na het ontslag van de Emery is Arsenal vooralsnog hooguit van de regen in de drup geraakt.