Arsenal bezorgt ManU historisch slechte start ondanks beauty en arbitrale flater

Manchester United en Arsenal hebben hun onderlinge Premier League-duel afgesloten met een gelijkspel. Op Old Trafford moesten de bezoekers daarvoor wel een wereldgoal van de thuisploeg én een slaapmoment van de assistent-scheidsrechter overwinnen. Aanstaand AZ-tegenstander Man Utd beleeft nu de slechtste competitiestart in dertig jaar.

Manchester United
1 - 1
Arsenal
Arsenal

De verwachtingen voor het duel op Old Trafford waren hooggespannen, maar in de eerste helft slaagden beide ploegen er eigenlijk geen moment in om het publiek te vermaken. De eerste kans viel pas na 28 minuten te noteren, maar Arsenal-keeper Bernd Leno redde goed na een knappe solo en daaropvolgende inzet van Andreas Pereira. Aan de andere kant moest David de Gea redden op pogingen van Bukayo Saka en Matteo Guendouzi, maar het niveau was al met al niet best, zoals beide clubs het al tijden moeilijk hebben.

Er was een tijd dat krakers tussen Man Utd en Arsenal de absolute hoogtepunten van het Premier League-seizoen betekenden, de twee ploegen streden jarenlang met z'n tweeën om de landstitel. Anno 2019 is de clash een treffen tussen de nummers zes en vijf (vorig seizoen) van Engeland, twee elftallen die voorafgaand aan deze speelronde achtste en vierde stonden. Meer nog dan de posities op de ranglijst zijn de recente resultaten, de sfeer binnen de clubs en de manieren van voetballen typerend voor de huidige situatie bij de twee gevallen grootmachten.

Man Utd ploeterde zich midweeks in het toernooi om de League Cup pas na strafschoppen voorbij Rochdale AFC, verloor eerder dit seizoen met 2-0 bij West Ham United en thuis met 1-2 van Crystal Palace, en verzamelde tot maandag slechts acht punten uit zes duels. De kritiek op het spel van de ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer groeit met de week. Arsenal lijkt zich juist een beetje op te richten: na een 2-2 bij Watford (waar de thuisploeg bij vlagen over Arsenal heen denderde) volgden een 0-3 zege bij Eintracht Frankfurt (Europa League) en thuisoverwinningen op Aston Villa (competitie) en Nottingham Forest (League Cup).

Curieuze goal
Dat de neutrale toeschouwer de eerste helft tóch met een enigszins voldaan gevoel zal hebben afgesloten, kwam door Scott McTominay. Na een aanval die gestrand leek, kreeg hij de bal op randje zestien voor zijn rechtervoet. Hij bedacht zich geen seconde en ramde de 1-0 schitterend in de bovenhoek. Daarmee zorgde hij voor donkere wolken boven Arsenal: de Londenaren wisten sinds 1977 namelijk geen enkele wedstrijd op Old Trafford waarin zij een tegengoal kregen, te winnen.

Dat The Gunners daar maandagavond verandering in wilden brengen, werd direct na rust duidelijk. Het elftal van manager Unai Emery kwam sterk uit de kleedkamer, wat in de 58ste minuut resulteerde in een curieuze gelijkmaker. Na een dramatische breedtepass van Axel Tuanzebe gaf Arsenal-jongeling Saka de bal ineens mee aan Pierre-Emerick Aubameyang. De spits stiftte de 1-1 binnen, maar vlak voordat hij zijn poging inzette, ging de vlag van de grensrechter omhoog: buitenspel.

De assistent van scheidsrechter Kevin Friend was blijkbaar bijzonder zeker van zijn zaak, aangezien hij besloot te vlaggen, in plaats van door te laten spelen en het oordeel van de videoscheidsrechter af te wachten. Uit de beelden bleek daarna echter dat Aubameyang op het moment van de assist minstens drie meter achter Maguire stond, waardoor de VAR de blunder van de grensrechter uiteraard herstelde: 1-1.

Bergkamp-cijfers
Het betekende voor de spits uit Gabon zijn zevende goal in de eerste zeven competitiewedstrijden voor Arsenal. De laatste speler die die cijfers kon overleggen, was Dennis Bergkamp in 1997/98. Een andere treffende statistiek: heel Manchester United scoorde in de afgelopen zeventien officiële wedstrijden zeventien keer, net zoveel als Aubameyang in zijn eentje in evenveel wedstrijden.

Direct na die gelijkmaker had Saka de 1-2 op zijn schoen, maar hij zag hoe zijn poging van dichtbij via Maguire over het doel verdween. Beide ploegen kwamen daarna niet meer tot scoren, vooral omdat McTominay uit een corner een grote kans miste en Leno in blessuretijd prachtig redde op een vrije trap van Marcus Rashford. Daarmee won Arsenal wéér niet op Old Trafford. De laatste keer dat dat wel gebeurde, was in 2006. Toen was Emmanuel Adebayor de matchwinner met een late goal: 0-1.

Voor Manchester United (donderdag de tegenstander van AZ in de Europa League) betekende het gelijkspel in eigen huis een historisch dieptepunt. Met negen punten uit zeven wedstrijden beleven The Red Devils de slechtste seizoenstart in dertig (!) jaar. Het seizoen 1989/90 was de laatste keer dat de club in evenveel wedstrijden minder dan tien punten pakte. In dat jaar eindigde Man Utd overigens op een beschamende dertiende plek.