Argentinië pakt brons in vreemde troostfinale Copa América

In een zeer merkwaardige wedstrijd in São Paulo heeft Argentinië de bronzen plak op het toernooi om de Copa América gepakt. Lionel Messi en Gary Medel moesten de strijd na 37 minuten al staken met een rode kaart.

Argentinië
Argentinië
2 - 1
Chili
Chili

Argentinië werd in de nacht van dinsdag op woensdag uitgeschakeld in de halve finale. Messi en co speelden geen slechte wedstrijd tegen Brazilië, maar verloren evengoed met 2-0. Chili werd een dag later geëlimineerd door Peru. Zo kwam het dat Chili - Argentinië, de laatste twee edities van de Copa América nog de finale, nu de troostfinale was.

De Argentijnen begonnen de wedstrijd uitstekend. Sergio Agüero gaf al vroeg een waarschuwingsschot en opende even later ook daadwerkelijk de score. Messi stuurde zijn aanvalsmaatje slim weg uit een vrije trap vanaf de middenlijn, de Manchester City-aanvaller snelde langs doelman Gabrial Arias en tikte de 1-0 binnen. Tien minuten later werd het zelfs al 2-0. Giovani Lo Celso bediende Paulo Dybala, die draaide goed weg en trof doel met een wippertje over de keeper.

Rood Messi
Het was een fysieke wedstrijd en arbiter Mario Diaz de Vivar had moeite om de controle te houden. Jean Beausejour en Arturo Vidal kregen al geel en in de 37ste minuut kwam er weer een opstootje. Gary Medel schermde de bal af op de achterlijn en blokkeerde zo Messi. Die gaf de verdediger een duwtje na. De Chileense driftkikker was daar niet van gediend en zocht de confrontatie met de Barcelona-aanvaller.

De twee kemphanen stonden met de koppen tegenover elkaar en duwden met de borst/schouders. Medel was daarin agressiever dan Messi, maar heel veel was er niet aan de hand. De scheidsrechter kende echter geen enkele twijfel en gaf beide spelers direct rood. Ook de VAR draaide die beslissing, tot verbazing van de Argentijnen, niet terug.

De Paraguayaanse arbiter gaf in het restant van het duel nog vijf gele kaarten, onder meer aan Nicolás Tagliafico en German Pezzella. Laatstgenoemde vloerde Charles Aránguiz en na inmening van de VAR kreeg Chili daar een strafschop voor. Arturo Vidal schoot die onberispelijk binnen: 2-1. Verder dan die aansluitingstreffer kwamen de Chilenen niet, terwijl ook Argentinië nog kansen liet liggen op een extra treffer.

Zondagavond om 22.00 uur gaan Brazilië en Peru bepalen wie de Copa América mag optillen en daarmee Chili na vier jaar van de troon stoot.