'Argentinië fraudeerde op weg naar WK-titel in 1978'

Argentinië heeft een deal gemaakt met Peru om de onderlinge wedstrijd op het WK 1978 ruim te winnen, claimt een Peruviaanse ex-politicus. Dit gebeurde en het gastland won uiteindelijk de finale, na verlenging, van Nederland met 3-1.

'Argentinië fraudeerde op weg naar WK-titel in 1978'

De Argentijnen moesten het duel met Peru met vier doelpunten verschil winnen. De uiteindelijke uitslag was 6-0 en stoomde zo door naar de finale. De wedstrijd heeft altijd onder verdenking gestaan. Zo zou er een enorme lading graan naar Peru gegaan zijn na de wedstrijd. De Peruviaanse ex-senator Genaro Ledesma geeft echter een nieuwe lezing.

De gewezen politicus deed de bekentenis tijdens een proces tegen de voormalige Peruviaanse legerleider Francisco Bermudez in het Argentijnse Buenos Aires. Bermudez zou dertien Peruviaanse burgers illegaal naar Argentinië hebben laten vervoeren als onderdeel van het zogenaamde Condor Plan. Dit was in de jaren '70 een verbond tussen militaire dictaturen in Zuid-Amerika om dissidenten te laten verdwijnen.

Volgens Ledesma wilde de Argentijnse dictator Jorge Videla de dissidenten alleen opvangen onder bepaalde voorwaarden. 'Videla wilde de Wereldbeker winnen om het slechte imago van Argentinië in de wereld te verbeteren', getuigde Ledesma. 'Dus hij accepteerde de groep dissidenten alleen als Peru met de gewenste cijfers zou verliezen van Argentinië.'

In 1978 volgde na de eerste groepsfase een tweede groepsfase. Concurrent Brazilië had zijn drie wedstrijden er al opzitten en gewonnen van Peru (3-0) en Polen (3-1). Tegen Argentinië eindigde de wedstrijd in 0-0. De Argentijnen hadden de Polen met 2-0 verslagen en dus gelijk gespeeld tegen Brazilië. Een zege van vier doelpunten of meer tegen Peru was dus noodzakelijk om de eindstrijd te bereiken.

Dat de laatste poulewedstrijden niet tegelijk werden gespeeld, kwam omdat het thuisland de aanvangstijd van hun wedstrijd aanpaste om op de hoogte te zijn van de uitslag in het andere groepsduel. Het was derhalve al voor de aftrap duidelijk welke uitslag Argentinië nodig had.

De Argentijnse aanvaller Leopoldo Luque liet enkele jaren na het winnen van het WK al weten dat er een verdacht odeur hing aan het grijpen van de titel. 'Van wat ik nu weet, kan ik niet zeggen dat ik trots ben op de winst. Maar ik realiseerde me dat destijds allemaal niet, de meeste van ons niet. We speelden gewoon voetbal.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's