Argentinië blijft in gevarenzone door gelijkspel tegen hekkensluiter

Met nog twee speelrondes voor de boeg moet Argentinië nog altijd vrezen voor het eerst sinds 1970 naast een ticket voor het WK te grijpen. De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli liet in de nacht van dinsdag op woensdag dure punten liggen tegen Venezuela. Uruguay en Peru kwamen wél tot winst.

Argentinië - Venezuela 1-1
Venezuela is het enige land in de CONMEBOL-regio dat zich nog nooit plaatste voor een WK en ook in Rusland is het team niet van de partij. Na het gelijkspel in Buenos Aires is Argentinië mogelijk hetzelfde lot beschoren. De tweevoudige wereldkampioen was duidelijk de sterkere ploeg, maar stuitte telkens op Wuilker Faríñez. Al in de vierde minuut weerhield de pas negentienjarige doelman Mauro Icardi van scoren in een één-tegen-één-situatie. Vlak voor rust maakte Faríñez een inzet van de verder anonieme Lionel Messi onschadelijk. Op dat moment had Ángel Di María het veld al moeten ruimen wegens een hamstringblessure.

Vijf minuten na rust keek het dominerende Argentinië plotseling tegen een achterstand aan. Jhon Murillo was het eindstation van een counter, waarmee hij de thuisploeg verplichtte om nog een tandje bij te schakelen. Het antwoord kwam snel. Rolf Feltscher passeerde zijn eigen doelman na een actie van Marcos Acuña. Argentinië zette vervolgens alles op alles voor de 2-1, maar de finesse in de eindfase ontbrak telkens. Messi en de zijnen blijven daardoor steken op de vijfde plaats, welke aan het einde van de rit leidt tot een play-off met Nieuw-Zeeland om een WK-ticket. De topvier kwalificeert zich rechtstreeks voor de eindronde.

Paraguay - Uruguay 1-2
Uruguay leek lang op koers voor een rechtstreeks WK-ticket, maar door een serie van vier duels waaruit slechts één punt werd gepeurd, kwam er veel druk te staan op het uitduel met Paraguay. De thuisploeg draaide Uruguay van meet af aan de duimschroeven aan, maar vond maar geen manier om de uitblinkende keeper Fernando Muslera te verschalken.

De bezoekers stichtten zelden gevaar; Edinson Cavani en Luis Suárez werden nauwelijks in stelling gebracht. Het was een debutant die een kwartier voor tijd het thuispubliek in rouw dompelde: een van richting veranderd schot van Federico Valverde brak de ban in Asunción. Uruguay liep in de tachtigste minuut uit naar 0-2 door een eigen goal van Gustavo Gómez. De aansluitingstreffer van Ángel Romero luidde een spannende slotfase in, maar Uruguay gaf de cruciale overwinning niet meer uit handen. De wereldkampioen van 1930 en 1950 verruilde de derde voor de tweede plek.

Ecuador - Peru 1-2
Peru, dat in 1982 voor het laatst van de partij was op een WK, klom van de zesde naar de vierde plaats door Ecuador te vloeren. Tussen de 73ste en 76ste minuut maakten de bezoekers het verschil met treffers van Edison Flores en Paolo Hurtado. Vlak na de 0-2 incasseerde Christian Guillermo Ramos een rode kaart en verzilverde Enner Valencia een strafschop, maar verder dan de 1-2 kwam Ecuador niet. De ploeg heeft daardoor een wonder nodig om het WK te bereiken. Bij Peru had Feyenoorder Renato Tapia een basisplaats.