Arbitrale team pakt hoofdrol tijdens cruciale zege AC Milan

AC Milan heeft Sampdoria achterhaald in de Serie A. In een onderling duel, met een belangrijke rol voor het arbitrale team, waren Il Rossoneri zondagavond in het eigen San Siro met 1-0 te sterk voor Samp. Beide ploegen hebben nu 41 punten uit 24 duels, al moet Milan de nummer zes uit Genoa op doelsaldo nog wel voor laten gaan.

Midweeks won AC Milan in de Europa League nog met 0-3 bij het Ludogorets van Jody Lukoki en Virgil Misidjan, toen maakte Ricardo Rodríguez vanaf de penaltystip de tweede treffer. Maar waar de Zwitserse linksback in Bulgarije nog trefzeker was vanaf elf meter, faalde hij dit keer al na zes minuten. Na hands van Nicola Murru in zijn eigen strafschopgebied mocht Rodríguez aanleggen, maar Samp-keeper Emiliano Viviano keerde de lage pingel. Die misser bracht de thuisploeg bepaald niet van de leg, want acht minuten later was het wél raak.

Met een volley - eveneens vanaf elf meter afstand - tekende Giacomo Bonaventura voor 1-0, Viviano zag er dit keer niet helemaal solide uit. Op slag van rust leek Milan die voorsprong te verdubbelen, toen aanvoerder Leonardo Bonucci na een ingestudeerde vrije trap een voorzet van links binnentikte. Die treffer werd door de arbiter goedgekeurd, maar de videoscheidsrechter keurde hem (terecht) af wegens buitenspel. Diezelfde videoref besloot vlak daarvoor - na minutenlang beraad - overigens om geen strafschop toe te kennen aan Sampdoria, terwijl rechtsback Davide Calabria toch echt bínnen de zestien hands leek te maken.

Ook aan het begin van de tweede helft pakte het arbitrale team de hoofdrol: de aftrap van de tweede helft moest worden uitgesteld omdat de vlag van een van de grensrechters kapot was. Zelfs Milan-coach Gennaro Gattuso kwam eraan te pas om het voorwerp te repareren, eenmaal begonnen aan het tweede bedrijf raakte Hakan Çalhanoglu de lat met een fraaie afstandsknal. Het bleef desondanks bij 1-0, waardoor Milan weer langzaam richting de topvijf van Italië kruipt.