Arbitragecommissie: FC Twente ontsloeg Bleuming terecht

Reacties

FC Twente hoeft voormalig hoofdscout Evert Bleuming (62) niet te laten terugkeren in zijn functie. Dat blijkt uit een uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB.

Arbitragecommissie: FC Twente ontsloeg Bleuming terecht
© Pro Shots

Bleuming was sinds 1977 in verschillende functie bij FC Twente betrokken. Hij was tien seizoenen speler van het eerste elftal, fungeerde als assistent-trainer, hoofd scouting en hoofd opleiding en werd in 2007 als trainer kampioen van Nederland met het beloftenteam van FC Twente.

In 2015 werd hij vanwege bezuinigingen al eens ontslagen door FC Twente. Hij ging aan de slag bij FC Utrecht, maar werd begin 2018 weer teruggehaald als hoofdscout in Enschede. Een paar maanden later lag de club gestrekt na degradatie. FC Twente moest destijds in technisch opzicht helemaal opnieuw beginnen. Omdat een trainer en een technisch directeur nog ontbraken moest Bleuming het vlot drijvende houden.

Twee jaar later werd hij net als zeventien andere medewerkers ontslagen. Destijds was de coronacrisis net uitgebroken en de club moest reorganiseren. Met ex-speler Bleuming werd als enige geen overeenstemming bereikt. FC Twente trok zijn ontslagaanvraag weer in, omdat hij vanwege arbeidsongeschiktheid in de ziektewet zat. In dat geval mag een werkgever de werknemer niet ontslaan. Reden voor zijn ziekte waren stress en werkdruk door onregelmatige werktijden en werkweken van meer dan veertig uur.

Bleuming kwam nog even terug in het kader van een re-integratietraject, maar daarna werd alsnog een nieuwe ontslagaanvraag ingediend. Na een maandenlange procedure bij het UWV kreeg FC Twente in oktober 2020 toestemming voor het ontslag.

Hoewel hij volgens de verzekeringsarts van het UWV arbeidsongeschikt was, dachten de bedrijfsarts van FC Twente en de Arbo-deskundige daar anders over. Bleuming stapte vervolgens naar de arbitragecommissie van de KNVB en wilde dat die alsnog zou oordelen dat hij wel degelijk arbeidsongeschikt was, waardoor FC Twente hem niet had mogen ontslaan. FC Twente zou hem weer in dienst moeten nemen en hij claimde een vergoeding van 180 duizend euro.

De arbitragecommissie wees dit verzoek van Bleuming af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.