Arbiter Kamphuis bespreekt discutabele momenten tijdens hectisch Avondje NAC

Reacties

Bij NAC Breda - SC Heerenveen (4-2) was er zaterdagavond een absolute hoofdrol voor de arbitrage. Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaf drie rode kaarten, voor Heerenveen-spelers Ben Rienstra en Yuki Kobayashi én coach Jan Olde Riekerink, en moest na afloop even bijkomen.

Arbiter Kamphuis bespreekt discutabele momenten tijdens hectisch Avondje NAC

'Ik heb natuurlijk al een aantal wedstrijden gefloten', zei Kamphuis na afloop voor de camera van FOX Sports, 'maar soms heb je wedstrijden waarin wat meer gebeurt dan in andere wedstrijden. Vandaag was absoluut een duel met veel momenten die voor de arbitrage lastig waren.' Op verzoek van verslaggever Vincent Schildkamp ging hij al deze momenten nog even langs.

Rood voor Rienstra

Ben Rienstra krijgt al binnen het eerste kwartier een directe rode kaart, na een overtreding op Mitchell te Vrede. Kamphuis stuurt de middenvelder weg na het deskundig bestuderen van de beelden.

'Ik heb daar best lang naar gekeken, omdat ik zeker wilde weten of rood een juiste straf was. Tijdens de wedstrijd zag ik dat hij de bal schampt en de tegenstander raakt, maar ik wist niet in hoeverre hij de gezondheid van zijn tegenstander echt in gevaar bracht. De VAR kwam aan de lijn en zei dat hij het een rode kaart vond. Dan wil ik wel even de tijd nemen om het goed te bekijken. Rienstra schampt de bal met de hak en gaat vervolgens over de bal heen, met zijn noppen vooruit op het onderbeen. Je ziet de enkel van Te Vrede ook echt wegklappen. Dit is voor mij een rode kaart.'

Rood voor Kobayashi

Yuki Kobayashi wordt kort voor rust met rood naar de kant gestuurd, na een tackle op Mounir El Allouchi. Uit de videobeelden blijkt echter dat de Japanner zijn tegenstander niet raakt.

'Ik stond in een perfecte positie en zag Kobayashi echt aankomen met buitensporige inzet, waarna hij de tegenstander omver werkte. Voor mij was dit tijdens de wedstrijd een overduidelijke rode kaart en dat werd ook bevestigd door de VAR, dus ik hoefde die situatie niet meer terug te zien. Als ik de beelden zo terugzie sta ik nog steeds achter die rode kaart.'

Geen rood voor Korte

Giovanni Korte ontsnapt kort na de rode kaart voor Kobayashi aan een vroegtijdige douche. De aanvaller van NAC landt bij een luchtduel op de voet van Heerenveen-doelman Warner Hahn en er leek bij deze situatie opzet in het spel.

'Dit vind ik een lastige situatie. Tijdens de wedstrijd, en ook na zien van de beelden, vind ik het echt een lastig moment. Een gele kaart die tegen rood aanzat? Dat is dan wel de conclusie. Ik was tijdens de wedstrijd niet overtuigd van rood en dan is het voor mij geel. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. Wat voor mij verzachtend is: hij is in de lucht en moet ergens neerkomen. Er zit voor mij ook een factor ongeluk bij. Maar heel eerlijk: ik heb de beelden nu heel vaak gezien, en ik denk dat dit wel een moment is dat we op een rustig moment nog eens moeten analyseren.

Geen penalty voor Vlap

Elf minuten na rust meent Heerenveen-aanvaller Michel Vlap recht te hebben op een strafschop, als hij na een duel met Menno Koch naar de grond gaat.

'Ook nu stond ik weer in een goede positie om het te beoordelen. Ik zag dat de bal net voor hem wordt weggespeeld, dus voor mij is het geen penalty. Ik zie net de beelden terug en ik zie inderdaad dat Koch een hand in Vlaps rug zet. De vraag is dan of dat voldoende is voor een penalty. Als ik de beelden zo snel terugzie, dan denk ik van niet.'

Rood voor Olde Riekerink

De derde rode kaart van de wedstrijd was voor Heerenveen-coach Jan Olde Riekerink. Hij werd kort na de gelijkmaker van Mitchell te Vrede (2-2) naar de tribune gestuurd.

'Voorafgaand aan het seizoen hebben we met elkaar afspraken gemaakt, en dat betekent dat de trainer niet continu kan protesteren, wegwerpgebaren kan maken of het veld kan inlopen. Als hij dat wel doet krijgt hij een waarschuwing, een gele kaart, en als hij het dan blijft doen, dan volgt er een tweede gele kaart. En dat is dus rood.'

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
10
Willem II
34
13
5
16
58-72
-14
44
11
sc Heerenveen
34
10
11
13
64-73
-9
41
12
VVV-Venlo
34
11
8
15
47-63
-16
41
13
PEC Zwolle
34
11
6
17
44-57
-13
39
14
FC Emmen
34
10
8
16
41-72
-31
38
15
Fortuna Sittard
34
9
7
18
50-80
-30
34
16
Excelsior
34
9
6
19
46-79
-33
33
17
De Graafschap
34
8
5
21
38-75
-37
29
18
NAC Breda
34
5
8
21
29-74
-45
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.