Angstig Oranje kansloos tegen Finland

Het Nederlands vrouwenelftal is op het EK in Finland tegen haar eerste nederlaag aangelopen. De ploeg van bondscoach Vera Pauw verloor in een sfeervol Olympisch Stadion van Helsinki volledig terecht met 2-1 van het gastland, dat nu doorgaat naar de kwartfinale.

Zo goed als Oranje zondag aan het duel met Oekraïne begon, zo nerveus was de start in Helsinki. Nederland kreeg totaal geen grip op het snelle spel van de ontketende Finnen. Al na zeven minuten zette Laura Elina Österberg Kalmari haar ploeg op voorsprong, waarbij een twijfelachtige rol was weggelegd voor keepster Loes Geurts.

Nederland, dat totaal niet in de wedstrijd zat, kwam volledig tegen de verwachting in op gelijke hoogte. Kirsten van de Ven, in het eerste duel al goed voor de eerste treffer van het toernooi, rondde een mooie rush knap af: 1-1. Het bleef bij die ene mogelijkheid.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Oranje zakte in en liet de Finnen komen. Het stadion, met ruim vijftienduizend mensen volledig op de hand van de thuisploeg, wachtte op de beslissing en die kwam er twintig minuten voor tijd. Wederom was het Österberg Kalmari die vanuit de kluts scoorde. Nederland bleef onmachtig. Ondanks de achterstand werd er geen goede aanval gecreëerd.

Door de nederlaag zakt Nederland naar de tweede plaats in groep A. Eerder op de avond won Denemarken met 2-1 van Oekraïne, dat nu uitgeschakeld is. Oranje heeft aan een gelijkspel tegen de Denen voldoende om door te gaan naar de kwartfinale en zal bij verlies moeten hopen op gunstige ontwikkelingen in de andere poules. Ook de twee beste nummers drie kwalificeren zich voor de volgende ronde.