Analisten lopen leeg over Ajax en trekken vergelijking met Arsenal

Reacties

In een lang betoog heeft analist Kenneth Perez zich op stevige wijze uitgesproken over de situatie bij Ajax. Arnold Bruggink trekt de vergelijking met Arsenal en hint op het vertrek van enkele spelers.

Analisten lopen leeg over Ajax en trekken vergelijking met Arsenal
© Pro Shots

Ajax verspeelde in de laatste drie duels van 2022 punten en raakte zo de koppositie in de Eredivisie kwijt. De achterstand op Feyenoord bedraagt inmiddels drie punten. Perez heeft met afgrijzen naar het spel van Ajax tegen FC Emmen (3-3) gekeken. 'Het was traag, er was ongeorganiseerd verdedigend spel. Elke tegenstander heeft een kans tegen Ajax op dit moment.'

Werkweigering
Daar hield het niet bij op voor Ajax. 'Er wordt niet als team geopereerd', gaat Perez verder in het programma Dit was het Weekend van ESPN. 'Waar ik het meeste van schrok: de spelers die erin kwamen hebben het ook niet laten zien. Het was allemaal halfbakken en er werd superveel ruimte weggegeven. Blind kwam erin en dat leek gewoon op werkweigering. Als er meer wordt gevraagd staat Álvarez er niet, Klaassen doet aan alibi-verdedigen, Timber is de laatste weken echt dramatisch…', somt de Deense oud-voetballer op.

Bruggink denkt dat trainer Alfred Schreuder de controle aan het verliezen is. 'Het lijkt er verdomd veel op dat de trainer de kleedkamer kwijt is. De vraag is, hoe ga je dit rechtzetten? Schreuder gaat een verhaal vertellen, maar gaan de spelers hem steunen?' Daarna vergelijkt de oud-voetballer de situatie van Ajax met die van Arsenal.

Aubameyang
Een jaar geleden veroorzaakte Pierre-Emerick Aubameyang problemen bij de huidige koploper van de Premier League, waarna manager Mikel Arteta in combinatie met de directie keihard ingreep. Het contract van de Gabonees werd ontbonden, waarna hij transfervrij kon overstappen naar Barcelona. 'Aubameyang hield zich niet aan de regels van Arteta, die zijn topscorer wegwerkte. De club steunde hem, Aubameyang vertrok en daarna ging het draaien. Dan zie je een kentering. Je zou van twee of drie spelers afscheid kunnen nemen bij Ajax', laat Bruggink verder in het midden wie die spelers moeten zijn.

De vraag is of zo'n plan werkt, nu Ajax volgens de analisten stuurloos is. 'Wie moet Schreuder steunen, wie heeft de macht? Als Huntelaar en Hamstra (verantwoordelijk voor de voetbaltechnische zaken bij Ajax, red.) zeggen dat ze Schreuder steunen, betekent dat niets. Zij hebben niet de power. Als je een sterke persoonlijkheid hebt, pak je de macht. Op dit moment gaat niemand je tegenspreken bij Ajax. Maar kan Schreuder dat?', vraagt Perez zichzelf af.

De Deen vindt het in ieder geval overduidelijk dat er wat moet veranderen in Amsterdam. 'Ajax heeft 105 miljoen euro uitgegeven en ze verspelen punten tegen Vitesse en FC Emmen. Ze houden open huis bij het aanvallen. Dat heeft niets te maken met wie de baas is, maar dat is afspraken maken en afspraken nakomen. Als afspraken niet nagekomen worden, grijp je als trainer in. Dit kun je niet zo door laten gaan.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.