Amnesty doet beroep op FIFA én clubs om misbruik in Qatar aan te pakken

Reacties

Amnesty International heeft een brief gestuurd aan FIFA-president Gianni Infantino. Daarin wordt de  wereldvoetbalbond gevraagd haar invloed te gebruiken om Qatar een einde te laten maken aan het misbruik van arbeidsmigranten. Ook de KNVB, de bvo’s en de supportersverenigingen hebben een brief ontvangen.

Amnesty doet beroep op FIFA én clubs om misbruik in Qatar aan te pakken

Deze week start de WK-kwalificatiereeks voor het eindtoernooi dat plaats zal hebben in Qatar. De laatste weken is er veel gepubliceerd over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waarin gastarbeiders in het land moeten werken. 'Zo werken arbeidsmigranten veel meer uren dan is toegestaan, worden salarissen te laat of helemaal niet uitbetaald, hebben arbeidsmigranten moeilijk toegang tot de rechtbank en mogen zij zich niet organiseren in vakbonden om gezamenlijk te strijden voor betere werkomstandigheden', schrijft Amnesty.

Volgens de mensenrechtenorganisatie was de FIFA bij de toewijzing van het toernooi op de hoogte dat er het nodige mis was in het land. Amnesty roept in de brief aan Infantino niet op tot een boycot, maar tot een verbetering van de arbeidsomstandigheden. 'De kwalificatiewedstrijden beginnen deze week en dat betekent dat de FIFA nog twintig maanden heeft om invloed uit te oefenen en om ervoor te zorgen dat het een toernooi wordt waar het trots op kan zijn. En niet een land dat nog altijd geschaad wordt door uitbuiting van arbeidsmigranten.’

Opvallend is dat niet alleen de FIFA is aangeschreven. Eerder liet Amnesty in gesprek met VI al weten ook in gesprek te zijn met de KNVB. 'Graag zouden we de spelersgroep van Oranje eens uitleggen wat er precies aan de hand is', vertelde Ruud Bosgraaf namens Amnesty. 'Wij zullen nooit van de spelers eisen dat ze er iets op uitdoen op een toernooi, maar het zou mooi zijn als er op een bepaalde manier aandacht wordt gevraagd voor de arbeidsomstandigheden. Al is het maar iets in een interview of een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog.'

Amnesty heeft nu alle betaalde voetbalclubs én supportersvereniging een brief geschreven met de vraag om de oproep aan de FIFA, te steunen.

Zondag kwam de KNVB al met uitleg over het Zeister standpunt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.