Amine Harit: symbool van de wederopstanding van Schalke 04

Reacties

Het gaat weer goed met Schalke 04. De club uit Gelsenkirchen wisselt sterke seizoenen af met grote teleurstellingen. Na de dramatisch verlopen vorige jaargang doet Schalke tot nu toe weer helemaal mee in de Bundesliga, met de 1-3 zege op RB Leipzig van vorige week als bewijs. Amine Harit speelt daarbij een belangrijke rol, terwijl hij nog niet zo lang geleden bekend stond als probleemgeval. De volgende zege moet zaterdagmiddag (aftrap 18.30 uur) thuis worden geboekt op 1. FC Köln.

Amine Harit: symbool van de wederopstanding van Schalke 04
© Pro Shots

Bij Schalke is men overtuigd gebleven van de voetbalkwaliteiten van Harit, want in zijn eerste seizoen ging het juist nog goed. De jonge Marokkaan kwam in de zomer van 2017 over van FC Nantes en won een jaar later de Rookie Award in de Bundesliga voor de beste jonge speler van het seizoen 2017/18. De middenvelder kreeg de voorkeur boven spelers als Jadon Sancho, Sébastien Haller en Benjamin Pavard. Ook Schalke kende toen een betere tijd met een verrassende tweede plaats onder trainer Domenico Tedesco.

Dat Schalke de laatste jaren een jojo-club is, bleek een seizoen later. Waar die Königsblauen een jaar voor de tweede plek nog teleurstellend tiende eindigden, volgde vorig seizoen een dramatische veertiende plaats en was er zelfs lange tijd vrees voor degradatie. De zo verfrissende Tedesco verloor de controle over zijn ploeg en werd tussendoor vervangen door Huub Stevens, die het teleurstellende seizoen uitspeelde.

De rol van Harit was minimaal. Onder Tedesco kwam de middenvelder al in de problemen. Ondanks een nederlaag in de Champions League tegen Porto (3-1) zou hij zich met ploeggenoten Naldo en Franco Di Santo behoorlijk hebben uitgeleefd in een nachtclub in de Portugese stad. Naldo werd verkocht, Di Santo werd uit de selectie gezet. De geblesseerde Harit werd pas later gestraft, samen met Mark Uth en Hamza Mendyl. Niet veel later werd Tedesco ontslagen.

Hoe anders is de situatie dit seizoen. Tot nu toe is Harit de grote man van het verrassend goed presterende Schalke onder nieuwe trainer David Wagner, vorig seizoen nog actief bij Huddersfield Town in de Premier League. De oefenmeester ging al in juli met Harit om de tafel; de problemen van vorig seizoen moesten verleden tijd zijn. 'Ik heb hem verteld wat ik van hem verwachtte en hij vertelde zijn visie op zijn rol', sprak Wagner tegen Bild. 'Hij zei tegen me: "Ik wil niet bekend staan om de dingen die vorig jaar zijn gebeurd. Ik wil iedereen laten zien wat ik kan." Ik antwoordde dat hij alle steun van de club en mij krijgt als hij precies zou doen zoals we van hem verwachten.'

In de afgelopen drie competitiewedstrijden van Schalke stal Harit de show met vier goals en twee assists. Waar de zeges op Hertha BSC (3-0), SC Paderborn (1-5) en FSV Mainz 05 (2-1) nog als 'normaal' kunnen worden gezien, volgde de echte verrassing afgelopen weekend met een 1-3 zege op koploper RB Leipzig. Schalke én Harit slaagden voor de eerste echte test. 'David Wagner heeft veel vertrouwen in mij', benadrukte Harit de rol van zijn trainer. 'Hij vindt dat ik veel vaker om de bal moet vragen en wanneer ik de kans krijg, moet dribbelen. Ik voel me heel erg goed op dit moment, op het veld en in de kleedkamer.'

De duels in speelronde 7 van de Bundesliga:


Vr 4 okt. 2019

Za 5 okt. 2019

Zo 6 okt. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Schalke 04
Meer over Schalke 04
Meer A. Harit
Meer over A. Harit
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.