Rode lantaarn krijgt opnieuw andere eigenaar: FC Dordrecht wint weer

De rode lantaarn in de Keuken Kampioen Divisie is wederom van eigenaar veranderd. FC Den Bosch won maandag op bezoek bij Jong Ajax en daarom begon FC Dordrecht als hekkensluiter aan het uitduel met Jong PSV, maar de Schapenkoppen wonnen op hun beurt weer op bezoek in Eindhoven.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de 27ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Jong PSV
Jong PSV
0 - 1
FC Dordrecht

Richie Musaba scoorde twee weken geleden ook al twee keer toen er met 2-1 van Helmond Sport werd gewonnen en dinsdagavond was de twintigjarige huurling van Fortuna Sittard wederom beslissend. Dit keer maakte hij de enige goal in de uitwedstrijd tegen Jong PSV met een prachtige streep in de bovenhoek nadat hij twee Eindhovense verdedigers had uitgekapt.

De 0-1 ruststand was zodoende ook de eindstand en daarmee wipt FC Dordrecht weer over FC Den Bosch heen op de ranglijst. Het is alweer de derde zege in de laatste vijf wedstrijden voor FC Dordrecht en inmiddels zijn ook Jong PSV (zeventiende) en Jong AZ (achttiende) binnen handbereik.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 3
NAC Breda
NAC Breda

NAC Breda heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt op bezoek bij Jong AZ. De Bredanaren gaven een 0-2 voorsprong weg, maar wonnen alsnog. Toen Jong AZ-doelman Sem Westerveld na een half uur spelen de bal door zijn benen liet glippen na een kopbal van Lex Immers leek NAC Breda een simpele avond tegemoet te gaan tegen de Alkmaarse beloften. Kaj de Rooij had na twintig minuten namelijk al een fraaie 0-1 verzorgd en de blunder van Westerveld zorgde zodoende voor de 0-2 voor de ploeg van coach Maurice Steijn. De zesde zege op rij voor NAC leek al snel een feit.

Dat was echter buiten Zakaria Aboukhlal gerekend. De aanvaller had slechts twee minuutjes nodig om de voorsprong van NAC als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Vijf minuten na rust maakte hij de 1-2 en direct daarna was ook de 2-2 een feit voor Jong AZ, dat na rust veel sterker speelde dan in de eerste helft.

Toch was het uiteindelijk NAC Breda dat met drie punten de bus in stapte. Michaël Maria kreeg de bal zomaar voor de voeten en hij schoot de 2-3 in de hoek tot grote frustratie van doelman Westerveld. Zijn blunder leek niet tot een nederlaag te leiden, maar helaas voor de Jong AZ-keeper was dat toch wel het geval.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 2
FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft de twintigste plaats in de Keuken Kampioen Divisie weer aan FC Dordrecht doorgegeven. De ploeg van Jack de Gier won op bezoek bij Jong Ajax en daarmee won FC Den Bosch eindelijk weer eens een uitwedstrijd.

FC Den Bosch won één van de laatste 22 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en dat was twee weken geleden in het thuisduel met Jong FC Utrecht. Maandagavond ging de Brabantse formatie dus opnieuw op zoek naar een zege tegen een beloftenploeg. En die zege kwam er tegen Jong Ajax, dat één keer gelijkspeelde in de laatste vier wedstrijden.

Hoewel Jong Ajax goed begon met een benutte penalty van Kenneth Taylor na tien minuten was het FC Den Bosch dat vervolgens de rug rechtte. Mats Deijl, die langdurige geblesseerd was geweest, en Soufyan Ahannach, werden na 35 minuten gewisseld. Roy Kuijpers was een van de invallers en het was Kuijpers die beslissend werd in Amsterdam. Na 42 minuten zorgde Kuijpers voor de assist op Jizz Hornkamp en na zeventig minuten was het Kuijpers zelf die de eindstand op 1-2 bepaalde. FC Den Bosch boekte zodoende de eerste uitzege sinds 28 februari 2020. Toen werd op bezoek bij MVV Maastricht gewonnen. Vanavond, na meer dan een jaar tijd, stapte FC Den Bosch dus eindelijk weer eens met drie punten de bus in.

De Graafschap
1 - 0
FC Eindhoven

Melvin Platje heeft zondagavond zijn eerste doelpunt voor De Graafschap gemaakt. De 32-jarige cultheld besliste als invaller het thuisduel met FC Eindhoven, waardoor zijn nieuwe werkgever koploper blijft in de derde periode en de tweede plaats stevig in handen houdt.

Daar leek het lange tijd niet op, want De Graafschap dreigde voor het tweede duel op rij gelijk te spelen in de Keuken Kampioen Divisie. De 1-1 van vorige week vrijdag tegen Jong AZ betekende dat er een einde kwam aan een zegereeks van zeven duels. Dankzij Platje pakten De Superboeren ,die voor de wedstrijd een hartverwamende actie helden tegen kanker, de draad weer op.

Maar het duurde dus wel even tot de beslissing viel. Er waren wel wat mogelijkheden, maar pas toen de uit Indonesië overgekomen Platje in de 71ste minuut binnen de lijnen kwam, werd De Graafschap echt gevaarlijk. Bij de derde kans was het raak voor de spits. Uit een voorzet van Daryl van Mieghem schoot hij raak en was met zijn eerste goal zo goud waard.

FC Volendam
FC Volendam
3 - 4
Roda JC Kerkrade

Mickey van der Ven (19) stond bij FC Volendam voor de wedstrijd in de schijnwerpers dankzij zijn aanvoerdersband, maar na het eerste fluitsignaal was het Samuele Mulatiteri die de aandacht bij Het Andere Oranje op zich vestigde. Met twee goals in een tijdsbestek van één minuut legde hij halverwege de eerste helft een ogenschijnlijk solide basis voor de zege.

De ruime marge bleek echter niet voldoende voor de ploeg van Wim Jonk. Patrick Pflücke verkleinde nog voor rust de achterstand, waarna Dylan Vente na ruim een uur de inhaalrace van Roda JC compleet maakte. De Limburgers zetten door na de gelijkmaker van de Feyenoord-huurling. Pflücke was in de zeventigste minuut het eindstation van een soepele Roda-aanval; 2-3. Fabian Serrarens droeg ook bij aan het Limburgse feestje compleet, dat niet meer werd verpest door de 3-4 van Zakaria El Azzouzi.

Almere City FC
4 - 1
Excelsior
Excelsior

Almere City stond ook voorafgaand aan de 27ste speelronde ook al op de vierde plek, maar toch besloot de club deze week na een slechte serie resultaten afscheid te nemen van Tobiasen. 'Het gaat niet om die vier nederlagen van de laatste weken of dat we niet meer op een promotieplaats staan', verklaarde technisch directeur Teun Jacobs het besluit dat tot verbazing leidde vrijdag tegenover VI. 'Het heeft te maken met draagvlak. We merkten dat dat afnam. Dat is een aantal weken gaande. De energie in de groep was er niet meer.'

Zaterdag was die met Jeroen Rijsdijk op de bank wel weer te bespeuren, al duurde het even voordat Almere City dat in de score uitdrukte. Thomas Verheydt miste twee grote kansen en liet na een half uur ook een penalty onbenut, voordat Faris Hammouti vlak voor rust in korte tijd wel twee keer scoorde. Excelsior probeerde nog wel wat terug te doen, maar de goal van Ahmad Mendes Moreira kwam pas nadat Xian Emmers ook nog voor 3-0 had gezorgd. Het slotstuk was van Almere City-invaller John Yeboah, die met een fraai schot in de verre hoek de eindstand bepaalde.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 1
Telstar
Telstar

SC Cambuur heeft vrijdag zonder problemen de 21ste zege van het seizoen geboekt. Telstar was kansloos in Leeuwarden, waar Robert Mühren na de snelle openingstreffer van Robin Maulun in de twintigste minuut met een fraai stiftje de wedstrijd in Fries voordeel beslechtte. Voor de spits was het alweer de 26ste keer dat hij trefzeker was in het Keuken Kampioen Divisie.

Een doelpunt van Mühren is voor de Cambuur-aanhanger een geruststelling. De wedstrijden van dit seizoen waarin hij scoort, eindigen in een Friese overwinning. Alleen tegen TOP Oss was de oogst mager met een gelijkspel. De Wet van Mühren ging vrijdag ook weer op.

Telstar kwam via Rashaan Fernandes voor rust nog wel dichterbij, maar een comeback was de ploeg uit Velsen niet gegeven. Jarchinio Antonia herstelde in de 55ste minuut de marge die genoeg was voor de volgende zege van koploper Cambuur.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 4
Go Ahead Eagles

Met dank aan een zeer solide defensie doet Go Ahead Eagles mee in de strijd om de derde periodetitel. De Deventer formatie hield de laatste drie duels de nul en dat bleek de voldoende basis voor drie overwinningen. Ook op bezoek bij TOP Oss was dit het geproefde recept

Jacob Mulenga zette kort voor rust op fraaie wijze Go Ahead op voorsprong. Antoine Rabillard nam in de tweede helft met twee treffers de onzekerheid, voordat Gainnis-Foivos Mpotos de eindstand op 0-4 bepaalde.

Helmond Sport
0 - 7
N.E.C.
N.E.C.

Na een mindere periode had NEC met twee zeges op rij de weg omhoog weer ingeslagen. Het bezoek aan Helmond Sport was een overtuigend vervolg op dat pad. Na ruim een kwartier was de strijd al gestreden. Helmond-verdediger Orhan Dzepar stopte de doorgebroken Elayis Tavsan onreglementair af en moest die actie bekopen met een rode kaart. NEC strafte het nog meer af, want na de vrije trap was Rens van Eijden in de rebound trefzeker.

De tien man van Helmond waren niet bij machte NEC van meer doelpunten af te houden. Rangelo Janga, Jordy Bruijn vóór en Edgar Barreto, Tavsan, Bart van Rooy en Thibo Baeten ná rust gaven de Nijmeegse overwinning extra kleur. Voor de ervaren Barreto was zijn eerste goal in Gelderse dienst sinds 10 maart 2007. Dankzij de grootste uitzege ooit heeft NEC door het derde succes op rij zicht op een podiumplek.

Jong FC Utrecht
0 - 1
MVV Maastricht

MVV Maastricht heeft de opmars in de Keuken Kampioen voortgezet. Na Excelsior en Telstar moest ook Jong FC Utrecht geloven aan de Limburgse dadendrang. Halverwege de eerste helft brak Joy Lance Mickels de ban namens de gasten. De aanvaller werd daarmee zelfs matchwinner in Utrecht.