Alleen wonder kan PSV titel nog bezorgen na verlies bij AZ

PSV heeft zichzelf zondagmiddag lelijk in de vingers gesneden. De Eindhovenaren gingen op bezoek bij AZ onderuit en hebben daardoor een mirakel nodig om nog kampioen van de Eredivisie te worden. De thuisploeg is door de knappe zege zeker van Europees voetbal.

AZ
AZ
1 - 0
PSV
PSV

Mark van Bommel koos in Alkmaar voor Cody Gakpo als vervanger van Hirving Lozano. De Mexicaan kan door een knieblessure dit seizoen niet meer in actie komen. Aanvoerder Luuk de Jong startte opnieuw als nummer 10 achter spits Donyell Malen. AZ en PSV hielden elkaar behoorlijk in evenwicht in de eerste helft, maar de supporters van de Eindhovenaren konden na een halve minuut al wel juichen.

Ajax kwam namelijk op achterstand in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Even later leek PSV juist op voorsprong te komen. De Jong kreeg zijn voet tegen een lage voorzet van Denzel Dumfries, maar doelman Marco Bizot redde van dichtbij. Daarna nam de thuisploeg het initiatief over. AZ had meer balbezit en kreeg kansjes via Calvin Stengs, Mats Seuntjens en Guus Til. Beide ploegen kregen de bal er voor rust echter niet in.

Na de pauze schoot AZ uit de startblokken en binnen vier minuten was het raak. Til zette de counter zelf op, waarna Seuntjens ervandoor ging aan de linkerkant. De spits gaf de bal vervolgens laag voor op Til, die was doorgelopen en helemaal vrij stond bij de tweede paal: de AZ-aanvoerder schoof de bal koeltjes langs Jeroen Zoet: 1-0. De Alkmaarders drukten ook daarna door: Albert Gudmundsson had de 2-0 voor het inschieten, maar raakte de bal niet goed. Stengs deed dat wel, maar stuitte op de paal.

In minuut 56 beet PSV dan eindelijk van zich af. Malen kreeg een enorme kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet verdween via een AZ-been over het doel van Bizot. Na een uur had Van Bommel genoeg gezien. Hij bracht Érick Gutiérrez voor Michal Sadilek om wat meer creativiteit toe te voegen aan zijn middenveld. Enkele minuten later kreeg Malen opnieuw een grote kans op de 1-1, maar zijn kopbal ging voorlangs.

Omdat Ajax een kwartier voor tijd op een 3-1 voorsprong kwam tegen Utrecht, moest PSV in de slotfase nog meer aan de bak in Alkmaar. Van Bommel bracht met Mohammed Ihattaren en Zakaria Aboukhlal twee verse krachten in het veld om een comeback te forceren, maar veel verder dan een aantal hachelijke momenten voor het AZ-doel kwamen de bezoekers niet.

AZ trok de zege over de streep en is daardoor zeker van de vierde plaats, en dus een ticket voor de voorrondes van de Europa League. Na tweeënhalf jaar zonder zege tegen de topdrie, speelt de ploeg van John van den Brom nu een cruciale rol in de titelstrijd met twee overwinningen op de titelkandidaten. Twee maanden geleden won AZ immers ook al van Ajax.

Voor PSV betekent de nederlaag in Alkmaar een enorme dreun. De ploeg van Van Bommel moet op de slotdag nu een verschil van drie punten en veertien goals met Ajax goedmaken.