Alleen uitblinker Mous bepaalt of Cambuur de play-offs nog haalt

Reacties

Na elke speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest VI een Speler van de Week op basis van de beoordelingen van de verslaggevers. Deze keer is dat SC Cambuur-doelman Xavier Mous.

Alleen uitblinker Mous bepaalt of Cambuur de play-offs nog haalt

Cambuur-trainer René Hake merkte na de 0-2 zege van zijn ploeg bij RKC Waalwijk terecht op dat het op zich geen goed teken is dat doelman Xavier Mous opnieuw uitblonk voor zijn ploeg. De oefenmeester doelde uiteraard op het feit dat de Friezen te veel kansen weggeven, maar met een goalie als Mous betekent dat niet automatisch dat de wedstrijd dan verloren gaat.

De 23-jarige bij Ajax opgeleide keeper verrichtte vrijdagavond liefst zeven cruciale reddingen. Met katachtige reflexen en enkele sensationele ingrepen voorkwam hij een Brabantse treffer. Na de vroege goal van Cambuur groeide Mous uit tot een niet te passeren sta-in-de-weg. De manier waarop hij zijn reddingen vierde, straalde iets onoverwinnelijks uit. Als een doelman dat laat zien dan wordt een tegenstander vanzelf moedeloos.

Mous is het lichtpuntje in een donker Cambuur-seizoen. De Friezen vinden dat ze minimaal play-offs moeten halen, maar maken opnieuw een matig seizoen door. Het is puur aan Mous te danken dat de hoop op het seizoenstoetje nog in leven is. Dat klinkt hard, maar de uitblinker in het doel bezorgde Cambuur echt al meerdere punten.

Mous kwam afgelopen zomer over van TOP Oss. Dat is op papier een stap hogerop, al vinden we de Ossenaren hoger terug op de ranglijst. Cambuur zal niet het eindstation zijn voor de geboren Haarlemmer. Hij hoort zeker bij de beste doelmannen in de Keuken Kampioen Divisie. Wouter van der Steen van FC Den Bosch en Joël Drommel van FC Twente zijn gezien hun prestaties dit seizoen concurrenten voor die papieren titel. Het zijn drie goalies die als Eredivisie-waardig kunnen worden bestempeld.

Trainer Hake zal hopen dat Cambuur in het restant van de competitie beter voor de dag komt en dat Mous minder heldendaden hoeft te verrichten om de ploeg aan zeges te helpen. Mocht Cambuur voortmodderen dan is de wetenschap dat er een doelman in de goal staat die een ware puntenpakker is gebleken, wel heel prettig. Mous bepaalt of Cambuur de play-offs alsnog haalt of niet.

De topvijf van speeldag 28:

1. Xavier Mous (SC Cambuur) 9,0
2. Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 8,0
3. Rody de Boer (Jong AZ) 8,0
4. Jordy Bruijn (NEC) 7,5
5. Jay Idzes (FC Eindhoven) 7,5

In het Elftal van de Week zijn drie clubs vertegenwoordigd met ieder twee spelers: SC Cambuur, FC Eindhoven en NEC.

De tegen RKC Waalwijk onklopbare Cambuur-doelman Xavier Mous heeft gezelschap van zijn ploeggenoot Emmanuel Mbende. Namens NEC verdienden SC Heerenveen-huurling Jordy Bruijn en de van een blessure teruggekeerde Randy Wolters een eervolle vermelding, terwijl Jay Idzes en Rohdi Achenteh namens Eindhoven een plek in het elftal veroverden.

Jordan Teze is na blessureleed ook op de weg terug en liet in Jong PSV zien dat hij misschien wel een van de volgende Eindhovense jongelingen is die de stap naar het eerste elftal kan maken. Twee andere jonge talentvolle spelers vinden we terug op het middenveld: Kevin Felida van FC Den Bosch en Koen Kostons van MVV Maastricht. De derde is misschien wel het grootste talent. Ryan Gravenberch (Jong Ajax) speelde maar een halve wedstrijd bij de Amsterdamse beloften, maar maakte daarin weer een uitstekende indruk.

Voorin zien we naast linksbuiten Wolters een bekende naam als rechtsbuiten. De Spanjaard Aitor Cantalapiedra blijft indruk maken bij koploper FC Twente. De Enschedese formatie overtuigt de laatste weken allerminst, maar behaalde wel de derde periodetitel en de ploeg heeft inmiddels een ruime voorsprong op de concurrenten. Mede dankzij Cantalapiedra. Hij lijkt de enige speler die in het algemeen klassement Branco van den Boomen nog kan bedreigen.

De leider in de individuele ranking, Eindhoven-aanvoerder Van den Boomen, liet ook in het doelpuntloze gelijkspel tegen Sparta zien waarom hij het klassement aanvoert. Cantalapiedra is met een achterstand van 0,24 nu de voornaamste uitdager. De uitblinkende Mous komt door zijn mooie cijfer op de vijfde plek de toptien binnen.

Algemeen individueel klassement:

1. Branco van den Boomen (FC Eindhoven) 6,79
2. Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 6,56
3. Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,52
4. Wouter van der Steen (FC Den Bosch) 6,50
5. Xavier Mous (SC Cambuur) 6,48
Dylan Seys (RKC Waalwijk) 6,48
Javier Espinosa (FC Twente) 6,48
8. Mohamed Rayhi (Sparta Rotterdam) 6,46
Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,46
10. Bryan Smeets (TOP Oss) 6,43
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.