'Alleen op basis van solidariteit kan de Eredivisie overleven'

Reacties

Wanneer Ajax akkoord gaat met een significante bijdrage aan een solidariteitsfonds, kan de Eredivisie de coronacrisis overleven. De Amsterdammers zullen - uiteindelijk - Champions League gaan spelen, als de competitie over twee weken definitief wordt gestopt.

'Alleen op basis van solidariteit kan de Eredivisie overleven'
© Pro Shots

De kans daarop is groot, hoewel de meeste clubs nog even de ontwikkelingen en het definitieve oordeel van het RIVM willen afwachten.

Ajax zal een deel van de inkomsten uit de Champions League storten in een nog op te richten fonds. Volgens ingewijden wil de kampioen daarin ver gaan, zelfs als het mogelijk inteert op het eigen vermogen. Ook AZ levert een bijdrage, net zoals Feyenoord, PSV en de club die Europa League zal gaan spelen. Het totale bedrag zal, opgeteld bij het noodfonds van de KNVB de clubs in het voetbal wat meer lucht moeten geven, nu al wekenlang de uitgaven de inkomsten overstijgen. Een aantal staat daardoor op de rand van een faillissement.

'Alleen met solidariteit kunnen de clubs overleven', zegt Chris Woerts. De marketeer heeft een eigen plan gemaakt, waarin dat punt een prominente rol speelt. 'Je kunt nu als club niet zeggen: "Wij gaan Champions League spelen en de rest zoekt het maar uit." Je kan ook niet zeggen: "Wij blijven in de Eredivisie en RKC Waalwijk en ADO Den Haag vliegen er maar uit." Solidariteit is van boven naar beneden, eigen belangetjes opzij en zorgen dat de bedrijfstak dit overleeft.'

Gebaar
Woerts heeft er goede hoop op. 'De Duitsers laten zien dat het kan. Daar dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten, omdat ze weten dat de clubs uiteindelijk van elkaar afhankelijk zijn. Nu valt de bijdrage van Bayern München wel mee op een begroting van zeshonderd miljoen euro, maar het gaat om het gebaar.'

Uiteindelijk kan de Eredivisie sterker uit de crisis komen, tenminste, in het plan van Woerts, die hoopt dat de KNVB ook solidariteit nastreeft. 'Als je die lijn volgt, krijg je er twee clubs bij uit de Keuken Kampioen Divisie en niemand degradeert. Dat betekent volgend jaar twintig clubs, meer wedstrijden, vaker een midweeks programma, spelen met kerst en oud en nieuw. Het gevolg, spanning, een felle degradatiestrijd, maar ook kansen in de Keuken Kampioen Divisie, want met zestien clubs is de kans op promotie weer wat groter. Op die manier kunnen we er met z’n allen weer bovenop komen', aldus Woerts.

Macht en politiek achter de schermen: grote belangen op het spel in de Eredivisie
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.