Alleen Chelsea en Benfica maakten meer winst op transfermarkt dan Ajax

Reacties

Ajax heeft de afgelopen twee transferperiodes uitstekende zaken gedaan. De Amsterdammers verdienden liefst 137 miljoen euro. Slechts twee clubs hadden een beter resultaat, berekende CIES Football Observatory.

Alleen Chelsea en Benfica maakten meer winst op transfermarkt dan Ajax
© Pro Shots

Afgelopen seizoen was een van de beste in de clubgeschiedenis voor Ajax. De ploeg van trainer Erik ten Hag won de landstitel en de KNVB-beker en was slechts enkele seconden verwijderd van een plek in de Champions League-finale. Ajax slaagde er echter niet in de selectie bij elkaar te houden. Onder anderen Frenkie de Jong (foto, Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus) vertrokken. In totaal incasseerde directeur voetbalzaken Marc Overmars de laatste twee transferperiodes liefst 201 miljoen euro, terwijl er 64 miljoen euro werd uitgegeven. Met 137 miljoen euro winst bezet Ajax de derde plaats.

Chelsea is de club die de beste cijfers kan overleggen, al kwam dat ook voor een deel omdat de Londense club afgelopen zomer geen nieuwe spelers mocht inschrijven vanwege een FIFA-straf. In totaal incasseerde Chelsea 250 miljoen euro, terwijl alleen voor Mateo Kovacic een transfersom (45 miljoen euro) werd neergelegd. Daardoor maakte Chelsea liefst 205 miljoen euro winst. Mede dankzij de transfer van João Félix naar Atlético Madrid kende ook Benfica twee zeer lucratieve transferperiodes; in totaal maakte de Portugese topclub 166 miljoen euro winst op de transfermarkt.

Club Inkomsten Uitgaven Winst
Chelsea (ENG) 250 45 205
Benfica (POR) 230 64 166
AJAX 201 64 137
Sporting Portugal (PRO) 121 29 92
Red Bull Salzburg (Oos) 103 28 75

Waar Ajax, Benfica en Chelsea uitstekende zaken deden, was er ook een aantal clubs dat flink in het rood eindigde op de transferbalans. Real Madrid spant de kroon met liefst 181 miljoen euro verlies tijdens de afgelopen twee transferperiodes. Opvallend is Aston Villa op de tweede plaats. De naar de Premier League gepromoveerde club incasseerde slechts 3 miljoen euro, maar gaf liefst 172 miljoen euro uit. Barcelona bezet mede door de transfer van Frenkie de Jong de derde plaats.

Club Inkomsten Uitgaven Verlies
Real Madrid (SPA) 149 330 181
Aston Villa (ENG) 3 172 169
Barcelona (SPA) 122 288 166
Manchester United (ENG) 93 244 151
Tottenham Hotspur (ENG) 63 204 141

Alle bedragen zijn geschatte bruto bedragen in miljoenen euro door CIES Football Observatory.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.