Alle twijfels zijn weggewerkt door haast niet te passeren Courtois

Reacties

Real Madrid is hard op weg naar de Spaanse landstitel en dat is voor een groot deel te danken aan Thibaut Courtois. De keeper die zo'n moeizaam debuutseizoen bij De Koninklijke kende, is dit seizoen haast niet te passeren. Over Keylor Navas praat inmiddels niemand meer in Madrid en omstreken.

Alle twijfels zijn weggewerkt door haast niet te passeren Courtois
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
2 - 0
Alavés
Alavés

Florentino Pérez kan tevreden zijn. De voorzitter van Real Madrid wilde in de zomer van 2018 perse een nieuwe ster halen voor onder de lat en hoopte eigenlijk op de komst van David de Gea. Hij was al eens eerder dicht bij een transfer naar Real geweest, maar het verhaal over de fax die te laat binnenkwam is bekend. Twee jaar geleden was de keeper van Manchester United simpelweg veel te duur geworden.

Courtois was goedkoper. Chelsea ontving 35 miljoen euro voor de doelman en kreeg bovendien de beschikking over Matteo Kovacic, die gehuurd mocht worden. De komst van Courtois leek het einde van Navas in Madrid te betekenen, maar de Costa Ricaan liet zich niet zomaar wegjagen. Navas ging de strijd aan en profiteerde van het feit dat Courtois in zijn eerste jaar behoorlijk wat steken liet vallen. De zomeraankoop was daardoor allesbehalve onomstreden.

© Pro Shots

Zinedine Zidane had naar eigen zeggen 'twee eerste keepers', maar wist dat die situatie allesbehalve wenselijk was. In aanloop naar het lopende seizoen sprak hij zijn vertrouwen uit in Courtois en vertrok Navas naar Paris Saint-Germain. Alphonse Aréola kwam voor hem in de plaats en klopte dit seizoen ook nog even op de deur. Maar inmiddels is duidelijk: Courtois is de nummer één bij Real Madrid. En niemand anders.

De keeper heeft die status zelf verdiend. Hij groeide in het seizoen en hield Real een aantal keer op de been met geweldige reddingen. Zondagmiddag, in de 0-1 overwinning op Athletic Bilbao, hield Courtois al voor de zeventiende keer dit seizoen zijn doel schoon. De Belg is de eerste Real Madrid-doelman die dat aantal haalt sinds Francisco Buyo in het seizoen 1994/95 en heeft bovendien nog vier duels om zijn record aan te scherpen.

Eindelijk heeft Real weer een keeper die een serieuze kans maakt op de Trofeo Zamora, de prijs voor de doelman met de minste tegengoals in een La Liga-seizoen. Deze door Marca uitgereikte award ging in de afgelopen jaren steevast naar Atlético Madrid-keeper Jan Oblak, die ook dit seizoen weer erg hoog scoort in het klassement. Oblak heeft nu Courtois echter voor zich staan. De goalie van Real heeft na 31 competitiewedstrijden maar achttien goals om de oren gekregen. Dat geeft hem een ongelooflijk gemiddelde van 0,58 tegengoals per wedstrijd.

Tussenstand Trofeo Zamora

Naam: Club: Gespeeld: Tegengoals: Gemiddelde:
01. Thibaut Courtois Real Madrid 31 18 0,58
02. Jan Oblak Atlético Madrid 34 25 0,74
03. Unai Simón Athletic Bilbao 31 26 0,84
04. David Soria Getafe 34 31 0,91
05. Tomás Vaclik Sevilla 32 31 0,97
06. Marc-André ter Stegen Barcelona 33 34 1,03

Het verschil tussen vorig seizoen en dit seizoen (en dan vooral de tweede seizoenshelft) is voor Courtois enorm. In zijn debuutjaar kreeg hij in 27 wedstrijden nog 36 tegendoelpunten en hield hij maar acht keer zijn doel schoon; dit jaar is hij de muur waar Pérez en Zinedine Zidane naar op zoek waren. 'Hij is de beste doelman van de wereld. Daar bestaat voor mij geen twijfel over', zei Zidane eerder dit seizoen al eens over Courtois.

Mocht Courtois zijn sublieme seizoen bekronen met de landstitel én de Trofeo Zamora, dan wint hij laatstgenoemde prijs voor de derde keer in zijn loopbaan. Eerder pakte hij de individuele trofee al twee keer als keeper van Atlético Madrid. De laatste doelman van Real die de prijs won was Iker Casillas, in het seizoen 2007/08. Zo betrouwbaar als Courtois de laatste maanden is, was ook de Real Madrid-grootheid maar zelden. Het huwelijk tussen de lange man uit Bree en de grootste club van de wereld is toch nog een succesverhaal geworden.

Speelronde 35 in La Liga


Di 7 jul. 2020

Wo 8 jul. 2020

Do 9 jul. 2020

Vr 10 jul. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.