Alderweireld en Courtois diep door het stof na 'domme' afgang

Het Belgische debacle van Luzern dreunde door in de hoofden van De Rode Duivels. Toby Alderweireld en Thibaut Courtois spraken van domheid.

Alderweireld kon er met zijn hoofd nauwelijks bij. 'Ik heb hier geen woorden voor', zei de Belgische verdediger na de pijnlijke uitschakeling voor de eindronde van de Nations League door Zwitserland (5-2). Individuele fouten gaven in zijn ogen de doorslag. 'We kwamen 0-2 voor, dan moet je die wedstrijd altijd uitspelen. Maar dan gaven we een domme penalty weg. Ook die gelijkmaker was dom.'

Alderweireld herkende zijn ploeg niet terug. 'We presteren heel constant, maar vandaag zakten we er volledig door. Een offday. Wat er in de rust gezegd werd? Toen stond het 3-2, wat geen drama was. We wilden gewoon de gelijkmaker forceren. In dat geval moesten de Zwitsers opnieuw twee doelpunten maken.'

Maar dat scenario bleef achterwege. De Zwitsers scoorden aan de andere kant hun vierde van de avond. 'We gaven die corner veel te gemakkelijk weg. En dan vloog die indraaiende voorzet in doel', aldus Alderweireld. 'Daarna probeerden we nog te scoren, maar dat lukte jammer genoeg niet meer.'

Thibaut Courtois sprak zich in vergelijkbare woorden uit. 'Wat er gebeurd is? Da's een goede vraag', zei de doelman tegen de VTM. 'Na de 0-2 zijn we uit de wedstrijd verdwenen. We dachten dat er ons niks meer kon gebeuren, we slikken zelden drie goals. Maar dit is internationaal topvoetbal. Als je ze ruimte geeft, straffen ze dat af. Ik heb hier een heel stom gevoel bij. We hadden graag de Final Four gespeeld, hopelijk kan dat stomme gevoel ons leren dat we zoiets nooit meer moeten meemaken.'

Courtois wees op de eigen fouten als oorzaak. 'We verloren te gemakkelijk de duels en kregen een domme penalty tegen, al weet ik niet of het er een was. Daarna komt heel snel 2-2 na een diepe bal die niet mag vallen en dan weet je dat ze hoop krijgen.'

De Real Madrid-goalie zag dat het daar niet bij bleef. 'Juist voor de rust, na een hoekschop van ons, maken ze dan ook nog een 3-2. Ze kregen vertrouwen en de intensiteit van ons was niet goed in de tweede helft. Dat werd dan ook afgestraft.'