Alarmfase één in La Liga: de tridente van Atlético komt eraan

Reacties

Atlético Madrid trapt zaterdag de tweede seizoenshelft af met een thuiswedstrijd tegen Getafe. Dat doen de Madrilenen met een nieuwe aanval. Zomeraanwinsten Diego Costa en Vitolo zijn namelijk voor het eerst in La Liga inzetbaar. VI's Lentin Goodijk over het nieuwe supertrio van Atleti.

Alarmfase één in La Liga: de tridente van Atlético komt eraan

Met veel pijn en moeite wist Atlético Antoine Griezmann afgelopen zomer binnenboord te houden. Trainer Diego Simeone wist immers maar al te goed hoe afhankelijk zijn ploeg was van het scorend vermogen van de Fransman. Achteraf een cruciale beslissing, want de aanvallende prestaties van de Madrilenen waren de eerste seizoenshelft bijzonder matig.

Atlético scoorde slechts 25 keer in zeventien competitieduels, tegenover 45 en 36 goals van respectievelijk Barcelona en Valencia. Evengoed pakte de ploeg van Simeone nog behoorlijk veel punten, met een knappe tweede plaats achter Barcelona als gevolg, maar dat was vooral te danken aan de defensie. Tien keer hield Atlético de nul, vijf keer daarvan won de formatie uit Madrid met 1-0.

Knap, maar het was niet genoeg. Het gebrek aan aanvallende stootkracht brak de Rojiblancos uiteindelijk op. In La Liga sloot Atlético de eerste seizoenshelft af met een 1-0 nederlaag bij Espanyol, waarin de tekortkomingen pijnlijk duidelijk werden. Van Fernando Torres lijkt het beste nu toch echt af, Kévin Gameiro en Yannick Carrasco zijn al het gehele seizoen compleet uit vorm en Griezmann lijdt eronder dat heel Atlético op zijn schouders leunt. Het machteloze Atleti kwam tegen Espanyol niet verder dan één schot op doel.

Antoine Griezmann moest Atlético het afgelopen half jaar in zijn eentje van alle aanvallende impulsen voorzien.
Antoine Griezmann moest Atlético het afgelopen half jaar in zijn eentje van alle aanvallende impulsen voorzien.

En dat terwijl het antwoord op de offensieve problemen week in week uit in een Atlético-pak op de tribune zat. Diego Costa keerde in september terug bij zijn oude club, maar mocht vanwege de transferban van de Madrilenen pas vanaf 1 januari in actie komen in officiële duels. Hetzelfde gold voor Vitolo, die voor veel geld werd overgenomen van Sevilla, maar het afgelopen half jaar werd uitgeleend aan Las Palmas.

Simeone moet zich een half jaar lang opgevreten hebben. Hoe frustrerend is het als je club één groot probleem heeft, je de oplossing voor handen hebt, maar je hem niet mag gebruiken. Aan die tenenkrommende periode is nu een einde gekomen. Costa en Vitolo zijn tegen Getafe inzetbaar en dus kan Atlético dan eindelijk gebruik maken van het gedroomde aanvalstrio. Na het succes van MSN bij Barcelona en BBC bij Real Madrid, moet Griezmann-Costa-Vitolo (GCV) de nieuwe tridente worden die de Spaanse defensies gaat teisteren.

Dat mag ook wel, want Atlético betaalde ruim honderd miljoen euro voor Vitolo en Costa samen. Costa moet naast het ontlasten van Griezmann vooral voor doelpunten en strijd gaan zorgen. 'We kennen hem heel goed, we weten hoe hij speelt; altijd op het randje. Zijn moed en passie voor elke bal komt er altijd uit', keek Simeone vrijdag watertandend uit naar de officiële rentree van zijn spits.

Costa staat in ieder geval te springen. Drie maanden lang werkte hij zich iedere dag in het zweet om weer fit te worden (zie bovenstaande video). De 29-jarige spits viel tien kilo af in honderd dagen en liet zich woensdag in de beker zien door vijf minuten na zijn invalbeurt zijn eerste goal van 2018 te maken. Na 52 doelpunten in 89 Premier League-duels bevindt het roofdier zich nu weer op bekend jachtgebied: Getafe moet het eerste slachtoffer worden van de furie van Don Diego.

Vitolo zal ook gebrand zijn op revanche. De twaalfvoudig Spaans international was jarenlang de grote ster bij Sevilla, maar vertrok op een vervelende manier en maakte de afgelopen maanden bij zijn oude club Las Palmas vervolgens geen indruk. Bij Atlético moet hij nu zijn prijskaartje gaan waarmaken. Hij moet het nieuwe koningskoppel van Simeone van aanvoer gaan voorzien vanaf de zijkant.

Met de nieuwe aanval 2.0 is er de komende tijd nog genoeg te winnen voor Atleti. Voordeel van de enigszins beschamende uitschakeling in de Champions League (Atlético is nog wel in de Europa League actief) is dat de focus vol op de competitie en het bekertoernooi kan.

Ondanks een teleurstellende eerste seizoenshelft staat de formatie uit Madrid op een prima tweede plaats met negen punten achterstand op Barcelona en is Atlético - mede dankzij Costa - zo goed als zeker van een kwartfinaleplaats in de strijd om de Copa del Rey. De inhaalrace wordt zaterdag om 13.00 uur in Wanda Metropolitano ingezet. Alarmfase één.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.