Alarmfase één bij Ajax na onthutsend verlies tegen Vitesse

Ajax heeft tegen Vitesse al voor de derde keer punten verspeeld in het nog prille Eredivisie-seizoen. De ongeïnspireerd ogende Amsterdammers verloren in eigen huis met 1-2.

Zo is het een week van absolute uitersten geworden voor de ploeg van Henk Fraser. De Arnhemmers verloren woensdag in het KNVB-bekertoernooi na strafschoppen nog in Amsterdam van de amateurs van VV Swift. Ajax had voor eigen publiek ook wat goed te maken. Van Scheveningen werd woensdag dan wel zonder problemen gewonnen (1-5). Tegen ADO Den Haag was het een week geleden nog misgegaan (1-1).

Voor Marcel Keizer was het gelijkspel in Den Haag geen reden om zijn basiselftal te wijzigen. Klaas-Jan Huntelaar kreeg in de punt van de aanval wederom de voorkeur boven Kasper Dolberg. Frenkie de Jong verscheen aan de aftrap, terwijl Lasse Schöne wederom op de bank plaatsnam.

De Jong was een van de spelers die deelde in de Amsterdamse malaise voor rust. Vanaf het begin oogde het spel van Ajax stroperig. Het tempo lag te laag om Vitesse pijn te doen en in balbezit gingen de ogenschijnlijk makkelijkste handelingen mis. Terwijl het vertrouwen bij de bezoekers zichtbaar toenam, klonk de onvrede steeds luider vanaf de tribunes in de Johan Cruijff Arena. En de stemming werd er bij het Ajax-publiek in de 21ste minuut niet beter op.

Na weer slordig balverlies van Matthijs de Ligt kreeg Vitesse een vrije trap. Thomas Bruns gaf voor richting Guram Kashia, die vrijwel ongehinderd raak kopte: 0-1. Nadat gevaar vervolgens opnieuw uitbleef, kwam het antwoord van Keizer in de 34ste minuut al. Dolberg werd ingebracht voor De Ligt, die bij een luchtduel met Tim Matavz een zware hersenschudding opliep, zo maakte Ajax later bekend. De aanvallende omzetting resulteerde allerminst in beterschap voor rust. De schade werd zelfs alleen maar groter. Na inleveren van Hakim Ziyech zocht Milot Rashica met de bal aan de voet Mitchell Dijks op. De linksback liep achteruit, greep niet in en zag de rechtsbuiten van Vitesse raak schieten in de korte hoek.

Thulani Serero is Donny van de Beek de baas bij zijn terugkeer in De Arena

Voor het eerst sinds oktober 2011 begon Ajax aan de tweede helft van een Eredivisie-wedstrijd met een achterstand van twee goals. Aan de intenties van de thuisploeg mankeerde het niet, de aanval werd gezocht. Het resulteerde al vrij snel in aardige schietkansen voor Dolberg en Ziyech. In de 65ste minuut raakte Huntelaar de paal uit een voorzet van Justin Kluivert. Die mogelijkheden camoufleerden niet dat het tempo nog altijd te laag lag.

Vitesse hield de poorten over het algemeen zonder veel problemen gesloten en was zelf kort na rust nog gevaarlijk geworden via Matavz. Fraser gokte op de snelheid van zijn aanvallers en had over de defensieve organisatie niets te klagen. Zijn collega Keizer hoopte een doorbraak te forceren. Direct na rust was Schöne al ingebracht voor Donny van de Beek, halverwege de tweede helft volgde Václav Cerny als vervanger van Kluivert.

Zonder wisselmogelijkheden en met steeds hogere tijdnood zette Ajax in het laatste kwart aan. Younes frommelde de bal net naast bij de tweede paal. Bij die situatie kwam Vitesse-goalie Remko Pasveer nog goed weg, in de 83ste minuut ging het wel mis voor hem. Nick Viergever reageerde het alertst toen Ziyech de bal opnieuw inbracht en zorgde van dichtbij voor de aansluitingstreffer.

Daar bleef het bij voor Ajax, dat geen grote kansen meer kreeg in de resterende minuten. De Amsterdammers staan na de nederlaag tegen Vitesse zevende in de Eredivisie, met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. Vitesse klimt naar de derde plek.

Keizer kan zich door het gebrek aan Europese verplichtingen al gaan focussen op de volgende zware test in de Eredivisie. Volgende week zondag wacht voor Ajax een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen.

Kluivert mist scherpte bij Ajax: 'Dit is geen incident'