Aké blij met stukje geschiedenis in Italië

Nathan Aké werd maandagavond de eerste Nederlander die scoorde op Italiaanse bodem sinds Wim Tap in 1928. De Oranje-verdediger werd verrast door die bijzondere statistiek bij de remise tegen de Italianen (1-1).

Aké kwam twintig minuten voor tijd in de ploeg bij het Nederlands elftal, dat toen net op een 1-0 achterstand was gekomen. Simone Zaza had de score geopend namens de Italianen, die enkele minuten na die treffer met tien man kwamen te staan door een rode kaart van Domenico Criscito.

'We kwamen hier om te winnen, maar de eerste helft was heel moeizaam', analyseert Aké bij FOX Sports het spel van zijn ploeg. 'We hadden veel onnodig balverlies, zulke dingen moeten eruit. In de tweede helft ging het iets beter', aldus de Bournemouth-verdediger, die in de ploeg kwam voor Matthijs de Ligt.

In de 87ste minuut beloonde Aké het vertrouwen van bondscoach Ronald Koeman door een voorzet van Steven Berghuis binnen te koppen. 'Ik begon niet eens goed, maar natuurlijk is het mooi om zo te scoren. Het was een mooie bal van Steven, een perfecte voorzet. Ik weet dat hij die kan geven dus ik rekende er al op en hij kwam perfect op mijn hoofd.'

Het was de eerste interlandgoal van Aké, die in de slotminuut nog bijna zijn tweede maakte. 'Ik kon die vrije trap van Memphis Depay ook nog bijna binnenwerken. Het gelijkspel was misschien wel verdiend, maar het is wel zonde dat we niet hebben gewonnen', aldus de doelpuntenmaker, die zo na negentig jaar de opvolger werd van Wim Tap.

'Mooi', reageerde hij lachend toen hij geconfronteerd werd met die statistiek, die overigens alleen geldt voor duels met Italië en dus niet voor het WK 1990 dat door Italië werd georganiseerd. 'Dat wist ik niet, maar dat is zeker leuk', aldus Aké.