'Ajax-zorgen over gebrek aan weerstand hypocriet'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze keer VI-verslaggever Tom Knipping over het onvermogen van de clubs om in het algemeen belang van het Nederlands voetbal te denken.

'Ajax-zorgen over gebrek aan weerstand hypocriet'
© Pro Shots

Vorige week slaagden de clubs er tijdens de algemene vergadering betaald voetbal wederom niet in verder te kijken dan het eigenbelang. Deze keer gaat het om de jeugdcompetities die de KNVB wil hervormen. Het meest opvallende voorstel: de lancering van een competitie Onder-21. Daarnaast vervalt de huidige competitie Onder-19 en komt er een competitie Onder-18.

De technisch directeuren Nico-Jan Hoogma en Art Langeler hebben de steun van bijna alle clubs, op vier na: Ajax, PSV, FC Utrecht en AZ. Toch wel pijnlijk voor de KNVB, want het gaat om vier van de belangrijkste opleidingsclubs. Zij hebben al een beloftenploeg in de Keuken Kampioen Divisie en zitten niet te wachten op een competitie Onder-21 waarin veelal spelers uit dezelfde leeftijdscategorie in actie zullen komen. Vooral de Amsterdammers uitten tijdens de vergadering opnieuw hun onvrede. Ze zijn vooral kritisch over het verdwijnen van Onder-19 ten faveure van Onder-18. Ajax Onder-19 werd vorig seizoen kampioen met jongens van gemiddeld jonger dan zeventien jaar.

Ajax bepleitte – en nu komt het – dat het zich zorgen maakt over de sportieve weerstand waaronder de toptalenten in Onder-18 straks nog voetballen. De Amsterdamse club is er met haar strategie om de concurrentie uit te schakelen echter zelf verantwoordelijk voor dat de tegenstand steeds minder voorstelt. Zo heeft Ajax met PSV, AZ, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht een herenakkoord gesloten dat ze niet aan elkaars talenten zitten. Tegelijkertijd vinden deze zes het kennelijk wél normaal bij alle andere clubs de beste jongens weg te halen. Sterker, met Sparta sloot Ajax een deal waardoor het de eerste optie heeft op de toptalenten. En in de Keuken Kampioen Divisie voetballen in Jong Ajax soms miljoenenaankopen van wie het rechterrijtje in de Eredivisie alleen maar kan dromen.

Kortom, als Ajax zich daadwerkelijk druk maakt over de afnemende sportieve weerstand in het Nederlandse voetbal, dan kan het de balans zelf herstellen. Bijvoorbeeld door het tv-geld net als overal in het buitenland eerlijker te verdelen, zodat andere clubs meer kunnen investeren in spelers en de opleiding. Nu wordt de sportieve weerstand gebruikt als gelegenheidsargument en dat is enigszins hypocriet, want in de praktijk lijkt juist Ajax het Nederlandse voetbal te zien als een markt die zo snel mogelijk moet worden gemonopoliseerd

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.