Ajax zet op doelpuntrijke avond nieuwe stap richting de titel

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Vitesse vrij eenvoudig omgezet in een overwinning. Zonder zich bovenmatig in te spannen zetten de Amsterdammers een nieuwe stap in de richting van de landstitel. Bovendien werden de fans in de Johan Cruijff Arena vooral na rust vermaakt door beide ploegen.

Ajax
Ajax
4 - 2
Vitesse
Vitesse

Trainer Erik ten Hag kon het zich veroorloven om David Neres rust te geven tegen Vitesse, waardoor Kasper Dolberg weer eens een kans kreeg in de basis. Vitesse kreeg vlak voor de aftrap te maken met een flinke domper toen Bryan Linssen geblesseerd afhaakte. Mohammed Dauda verving hem in het basiselftal van de Arnhemmers.

Vitesse, dat met vijf verdedigers speelde, zakte massaal in tegen Ajax en loerde op de counter. Die tactiek leverde de ploeg voor rust eigenlijk geen enkele noemenswaardige kans op. Thomas Buitink brak een keer door, maar Daley Blind voorkwam dat de talentvolle spits tot een schot kon komen. Ajax speelde in een laag tempo, maar creëerde desondanks de nodige kansen.

Zo testte Matthijs de Ligt de kwaliteiten van Remko Pasveer met een harde kopbal en claimde Dolberg tot twee keer toe een strafschop. Zeker de tweede keer leek hij daar ook recht op te hebben nadat Pasveer hem afstopte zonder bij de bal in de buurt te komen, maar de VAR oordeelde dat er niets aan de hand was.

Ook zonder strafschoppen zocht Ajax de kleedkamer op met een voorsprong. Dusan Tadic wisselde van flank met Hakim Ziyech en dat leverde direct een doelpunt op. De Serviër gaf met links uitstekende voor en Ziyech draaide zich knap vrij en schoot bij de tweede paal raak: 1-0. Ziyech kreeg na gepruts van Vitesse-aanvoerder Maikel van der Werff nog een goede kans op zijn tweede, maar stuitte op Pasveer.

Hakim Ziyech vierde zijn doelpunt met David Neres, die rust kreeg bij Ajax.

In de tweede helft schakelde Ajax een tandje bij en direct was Vitesse gezien. In de 54ste minuut trok Dauda De Ligt wel erg opzichtig naar de grond. Uit de toegekende strafschop maakte Tadic zijn 23ste doelpunt van het seizoen, waarvan er acht tot stand kwamen vanaf elf meter. Een paar minuten later zorgde De Ligt voor de genadeslag door een corner van Lasse Schöne binnen te koppen: 3-0.

Ziyech leek Vitesse zelfs een 4-0 achterstand te bezorgen. De Marokkaanse international liep de bal binnen nadat Dolberg hem er niet in kreeg, maar het doelpunt werd door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Het bezorgde Vitesse een kleine boost die zowaar de 3-1 met zich meebracht. Een voorzet van Matús Bero werd bij de tweede paal binnengeschoten door Navarone Foor, die vrij was gelaten door invaller Rasmus Kristensen.

Ajax wankelde zowaar even na het doelpunt van Foor. Vitesse kreeg twee goede kansen op een tweede doelpunt en voerde de druk op met de komst van Tim Matavz en later ook Oussama Darfalou. Een nieuwe strafschop haalde de spanning in de tachtigste minuut weg. Invaller Jurgen Ekkelenkamp werd opzichtig gehaakt door Van der Werff, die een erg ongelukkige wedstrijd speelde. Tadic was wederom ijzig koel vanaf de stip: 4-1.

Vitesse deed met een doelpunt van Darfalou, op aangeven van Matavz, nog wel wat terug, maar een stunt zat er eigenlijk geen moment in voor de bezoekers. Zo zette Ajax, waar Ziyech, Schöne en Nicolás Tagliafico in de tweede helft gewisseld werden en zo wat extra rust kregen, wederom een goede stap naar de landstitel. De voorsprong op nummer twee PSV bedraagt in ieder geval voor even drie punten en het doelsaldo is nog altijd fors in het voordeel van de koploper. Vitesse eindigde na een late rode kaart voor Bero, die zijn tweede gele prent ontving, met tien man en is nog niet zeker van deelname aan de play-offs.