Ajax zet grote stap naar overwintering dankzij Mazraoui

Reacties

Ajax heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting overwintering in de Champions League. Het zeer spannende duel met Benfica leek doelpuntloos te eindigen, maar diep in de blessuretijd kroonde Noussair Mazraoui zich tot matchwinner.

Ajax zet grote stap naar overwintering dankzij Mazraoui
Ajax
Ajax
1 - 0
Benfica
Benfica

In tegenstelling tot afgelopen weekeinde tegen SC Heerenveen (0-4 winst) kon Ajax-trainer Erik ten Hag beschikken over zijn vaste vleugelverdedigers Mazraoui en Nicolás Tagliafico. Daardoor verhuisde Daley Blind weer naar het centrum van de defensie. Voorin was er een basisplaats voor Kasper Dolberg, een primeur voor hem in Champions League-verband. Ook Donny van de Beek stond aan de aftrap, in tegenstelling tot David Neres.

Drie weken geleden tegen Bayern München (1-1) kwam Ajax razendsnel op achterstand en dinsdag overkwam de ploeg van Ten Hag bijna hetzelfde tegen Benfica. In de openingsfase zag de defensie van de Amsterdammers er twee keer slecht uit bij een omschakelmoment, waardoor Rafa Silva en Haris Seferovic vanuit een voor hen aantrekkelijke positie konden vuren. Andre Onana redde op de poging van Silva en bij de inzet van Seferovic was de keeper opnieuw attent en kreeg hij assistentie van Matthijs de Ligt.

Ajax probeerde de balcirculatie hoog te houden en Benfica naar achteren te drukken. Kansen dwong de thuisploeg ook af in een eerste helft die zich kenmerkte door een extreem hoog tempo. Tussen de twee vroege mogelijkheden van Benfica door zag Hakim Ziyech - na een fraaie actie van Frenkie de Jong - een schot worden geblokt door de Benfica-defensie en halverwege het eerste bedrijf fungeerde keeper Odisseas Vlachodimos als reddende engel voor Benfica door zich in een één-op-één-duel de meerdere te tonen van Dolberg.

Vijf minuten voor rust was de thuisploeg nóg dichter bij de 1-0. Na een onoverzichtelijke situatie leek Dolberg toe te slaan (zie onder), maar Germán Conti bracht ternauwernood redding. De bal was net niet volledig de doellijn gepasseerd. Benfica liet Ajax het spel maken en hoopte met behendige spelers als Eduardo Salvio en Silva toe te slaan bij tegenstoten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax en Benfica gaven elkaar geen duimbreed toe en ook na de hervatting was de spanning om te snijden. Met schoten van afstand van Van de Beek en Ziyech stichtten de Amsterdammers gevaar in het duel waarin het tempo maar niet wilde zakken. Aan de andere kant maakte Onana een volley van Seferovic onschadelijk en kwam Salvio een pas tekort om een voorzet vanaf links binnen te lopen.

Een kwartier voor tijd kreeg Ajax de uitgelezen mogelijkheid om de ban te breken. Na een snelle uitbraak belandde de bal bij Ziyech, die Van de Beek aanspeelde. De middenvelder kon van dichtbij uithalen, maar zag zijn schot worden gekeerd door Vlachodimos. Benfica was daar kennelijk zo van geschrokken dat het in de slotfase nauwelijks nog naar voren speelde. De Portugezen kwamen eerst nog goed weg, want vlak voor tijd werd een gevaarlijke inzet van De Jong van richting veranderd, waardoor Ajax slechts een corner kreeg.

Ajax trok echter alsnog aan het langste eind. Bij de laatste aanval sloeg Mazraoui toe: de rechtsback zag zijn schot beslissend van richting worden veranderd door Alejandro Grimaldo, waarna een vreugde-explosie losbarstte in de Johan Cruijff Arena.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door de zege komt Ajax net als Bayern München - dat eerder op de dag AEK Athene versloeg - op zeven punten. Benfica staat derde met drie punten en AEK Athene is puntloos. Over vijftien dagen vervolgt Ajax de groepsfase van de Champions League met een uitwedstrijd tegen Benfica. Voor het zover is, wacht de ploeg van Ten Hag eerst nog onder meer de Klassieker van zondag tegen Feyenoord.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
6
4
2
0
15-5
+10
14
2
Ajax
6
3
3
0
11-5
+6
12
3
Benfica
6
2
1
3
6-11
-5
7
4
AEK Athens
6
0
0
6
2-13
-11
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Het verhaal van Mazraoui bij Ajax is wonderbaarlijk krankzinnig'
Van de Beek is Mazraoui dankbaar: 'Die kans van mij had erin gemoeten'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.