Ajax wil doorpakken op de transfermarkt

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Freek Jansen over drukke transferzomer die Ajax te wachten staat.

Ajax wil doorpakken op de transfermarkt

Hans Kraay junior kon het zich nog heel goed herinneren. 'De leiding van PSV kwam in de jaren tachtig bij ons thuis en zei tegen mijn vader: "We hebben vijf miljoen gulden te besteden". Hij is daarop naar Amsterdam gereden en overtuigde Gerald Vanenburg en Ronald Koeman, en in Rotterdam hengelde hij Ivan Nielsen binnen. Hij hield nog 1,1 miljoen over. De leiding van PSV had twijfels of zoiets wel kon, spelers van Ajax en Feyenoord overnemen, gezien de gevoeligheid. Natuurlijk kon dat, en het leverde succes op. Zo moet Ajax ook handelen. Gewoon je concurrentie leegroven!'

Afgelopen zondag kwam Kraay op de anekdote bij De Tafel van Kees toen de ophef over Steven Bergwijn ter sprake kwam. Ajax wil de talentvolle buitenspeler van PSV komende zomer binnenhengelen. De contacten met zijn management zijn al gelegd, Bergwijn zelf heeft ook oren naar een overstap, maar in Eindhoven gingen afgelopen week alle alarmbellen af. De directie, de technische staf, de aanvoerder; allemaal riepen ze vooral heel hard dat Bergwijn zeker niet naar Ajax zou gaan.

Die kans is natuurlijk groot, PSV staat met een contract tot medio 2022 zonder clausules sterk, maar de Amsterdammers gooien met de openlijke belangstelling wel een grote baksteen in de Eindhovense vijver. Het is menens, Ajax wil doorpakken. De club weet dat evenaring van het afgelopen succesjaar in de Champions League een onrealistisch verwachtingspatroon is, maar alleenheerschappij in de komende jaren in de Eredivisie behoort wél tot geformuleerde doelen.

Daarbij is adequaat handelen op de transfermarkt een vereiste. Frenkie de Jong vertrekt, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech zullen vrijwel zeker volgen, terwijl er ook flink wordt getrokken aan David Neres en Donny van de Beek. Ajax zal ze niet alle vijf laten gaan, maar de club weet wel dat een actieve houding een must is.

Dat doet de club al door met Razvan Marin te halen, een van de beste middenvelders in België, met verdediger Lisandro Martínez de Zuid-Amerikaanse enclave verder uit te breiden en met Kik Pierie en Kjell Scherpen twee Nederlandse talenten voor de lange termijn te omarmen. Maar het ware transfergeweld gaat nog losbarsten in Amsterdam. Daarbij richt de club zich op een kwaliteitsinjectie vanuit het buitenland, maar evenzeer op sterkhouders uit de Eredivisie die een toegevoegde waarde kunnen zijn. Martin Ødegaard en Steven Bergwijn zijn daar twee concrete voorbeelden van. En daar zal het niet bij blijven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.