Ajax volgt voorbeeld PSV en blaast Heerenveen omver

Ajax heeft zaterdagavond een klinkende uitzege geboekt op SC Heerenveen. Net als vorig seizoen werd het 0-4 in Friesland. Lasse Schöne zorgde met een schitterend doelpunt voor het hoogtepunt van de wedstrijd.

sc Heerenveen
0 - 4
Ajax
Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag voerde in het Abe Lenstra Stadion twee wijzigingen door in zijn basisopstelling. Noussair Mazraoui, die last heeft van een liesblessure, begon op de bank, waardoor Rasmus Kristensen weer eens de kans kreeg vanaf de aftrap. Nicolás Tagliafico was er überhaupt niet bij en werd op de linksbackpositie vervangen door Daley Blind.

Ondanks die veranderingen begon Ajax sterk in Friesland. De bezoekers waren veel feller dan Heerenveen en namen al in de derde minuut de leiding. Lasse Schöne schoot de bal van ruim 25 meter schitterend in de bovenhoek: 0-1. Donny van de Beek kreeg niet veel later een prima kans op de 0-2, maar de middenvelder schoof de bal net naast.

Hakim Ziyech viert de 0-2.

Heerenveen werd het eerste kwartier overlopen, maar kreeg daarna langzamerhand meer grip op de wedstrijd. Via Sam Lammers en Arber Zeneli werd de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink gevaarlijk en het was aan doelman André Onana te danken dat Ajax in die fase zijn doel schoon hield. Heerenveen beloonde zichzelf niet en kreeg op slag van rust het deksel op de neus. Frenkie de Jong kreeg de bal uit een hoekschop en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit. Warner Hahn redde, maar had geen antwoord op de inzet van Hakim Ziyech uit de rebound: 0-2.

Na rust was het helemaal snel klaar met alle Friese illusies. Ajax kreeg in de 52ste minuut namelijk een strafschop. Daniel Høegh deelde een schouderduw uit aan de doorgebroken Kasper Dolberg, die naar de grond ging. Arbiter Pol van Boekel besloot ondanks luide protesten van de thuisploeg niet naar de videobeelden te kijken en een penalty toe te kennen. Høegh kreeg geel. Dusan Tadic miste in de interlandperiode nog een strafschop namens Servië, maar faalde nu niet vanaf elf meter: 0-3.

Vier minuten later werd het nog erger voor de Friezen. Ziyech bracht de bal met een slim hakje bij Kristensen, die hem laag voorgaf op de instormende Dolberg. De Deen kwam voor zijn man en tikte bij de eerste paal zijn derde competitietreffer van het seizoen binnen: 0-4. Dat was ook meteen zijn laatste actie, want Ten Hag gebruikte de comfortabele voorsprong om Dolberg en Ziyech wat rust te gunnen.

Met Klaas Jan Huntelaar en David Neres als vervangers binnen de lijnen ging Ajax vrolijk door met aanvallen. Heerenveen, dat bij tijd en wijle dramatisch verdedigde, bleef een vijfde tegentreffer echter bespaard. Invaller Zakaria Labyad raakte wel nog de lat. Namens de Friezen waren Michel Vlap en Mitchell van Bergen dicht bij een eretreffer, maar ook die kwam er niet.

Ajax blijft daardoor in het spoor van koploper PSV, dat net als Ajax zaterdag een kinderlijk eenvoudige zege boekte (6-0 tegen FC Emmen). Beide topclubs bevestigen daarmee het beeld dat AZ-trainer John van den Brom deze week in de VI schetste. 'Ajax en PSV slachten de ene na de andere tegenstander. Voor het Nederlandse voetbal is de huidige ontwikkeling niet goed. Ajax en PSV zullen dit seizoen veel voorspelbare wedstrijden spelen, terwijl hun spelers gebaat zijn bij weerstand.'