Ajax verspeelt Champions League-hoop op veelbewogen avond

Ajax kan Champions League-deelname dit seizoen vergeten. De Amsterdammers werden woensdag in de derde voorronde uitgeschakeld door Olympique Nice: 2-2. In Frankrijk werd het een week geleden 1-1. Zo overleefde een Nederlandse club voor de tiende keer in de laatste elf pogingen de voorronde niet.

Na een indrukwekkend eerbetoon aan Abdelhak Nouri, wiens familie aanwezig was in De Arena, begon Ajax slecht aan de wedstrijd. De Amsterdammers leken er niet helemaal met hun hoofd bij en daar profiteerde Nice al in de derde minuut van.

De defensie van Ajax stond al een paar keer zichtbaar verkeerd en dat was na een prima aanval van de Fransen niet anders. Pierre Lees-Melou stuitte nog op doelman André Onana, maar uit de rebound kwam Nice alsnog op voorsprong via Arnaud Souquet.

Na de 0-1 bleef Nice de bovenliggende partij en mocht Ajax van geluk spreken dat twee flinke kansen onbenut bleven. Na een fraaie actie van Justin Kluivert kantelde de wedstrijd. De rechtsbuiten passeerde drie man en bracht daarmee vuur in het duel, wat een minuut later al in de 1-1 resulteerde. Een harde pass van Hakim Ziyech werd prachtig in één beweging meegenomen door Donny van de Beek, die de bal vervolgens in de verre hoek tikte.

Van de Beek, de beste vriend van Nouri, was in de heenwedstrijd ook al trefzeker. Het leverde hem woensdag een applaus van de familie Nouri op. Nice was het na de gelijkmaker helemaal kwijt. Kluivert en Van de Beek dartelden over het veld en Nick Viergever kreeg twee prima mogelijkheden, maar scoorde niet.

Ook in de tweede helft bleef Ajax de bovenliggende partij. Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg liepen elkaar in de weg na een goede corner, terwijl een heerlijke volley van Van de Beek werd gekeerd door doelman Yoan Cardinale. Nadat ook Kluivert nog een goede kans had gemist, was het in de 56ste minuut wel raak.

Ziyech legde veel gevoel in zijn voorzet, zag Viergever de bal  terugkoppen richting Davinson Sánchez en de Colombiaanse mandekker liep de bal bij de tweede paal binnen: 2-1. Het was voor Nice het moment waarop de ploeg massaal de aanval zocht.

Ajax kreeg door de aanvallende intenties van Nice meer ruimte, maar mocht ook van geluk spreken dat Sánchez enkele keren uitstekend ingreep. De Colombiaan was echter kansloos toen een scherpe voorzet van Dalbert bij Lees-Melou terechtkwam, maar Ajax had het geluk dat de aanvaller de bal volledig miste.

Het bleek uitstel van executie, want in de 79ste minuut werd het alsnog 2-2. Alassane Pléa stuurde Jean Seri diep, die invaller Vincent Marcel op maat bediende. Marcel tikte vervolgens feilloos binnen. Direct na die goal voorkwam Viergever erger door een schot van de volledig vrijstaande Pléa te blokken.

Met Klaas-Jan Huntelaar, zijn officiële rentree, voor Lasse Schöne en David Neres voor De Ligt ging Ajax vervolgens alles op alles spelen. Hoewel Amin Younes nog twee mogelijkheden kreeg, viel de zo vurig gewenste 3-2 niet meer en zit het Champions League-avontuur van Ajax er dit seizoen al na twee wedstrijden op. Via de laatste voorronde van de Europa League kunnen de mannen van Keizer nog wel Europees voetbal afdwingen.

Spektakelvoetbal en kamikazevoetbal gaan hand in hand bij Ajax. Lees de analyse van Nice-thuis op VI PRO.

Clubwatcher Freek Jansen: 'Zuur dat dit Ajax niet getest wordt in Champions League'