Ajax verdient in één klap 42 miljoen

Reacties

Door Dinamo Kiev te verslaan in de play-offs heeft Ajax ruim veertig miljoen euro aan gegarandeerde inkomsten binnengehaald. VI zet alle inkomsten op een rijtje.

Ajax verdient in één klap 42 miljoen

Startpremie

De simpelste bron aan inkomsten is de startpremie die Ajax van de UEFA ontvangt als deelnemer aan de groepsfase van de Champions League. Voor het seizoen 2018/19 heeft de Europese voetbalbond het bedrag vastgesteld op 15,25 miljoen per deelnemer.

Coëfficiëntenlijst

De UEFA heeft voor dit potje een aparte lijst samengesteld, waarop de Europese prestaties van een club over een periode van tien jaar bij elkaar worden opgeteld. Het totaal aantal punten in deze periode bepaalt de volgorde van de ranglijst. Hoe hoger een club op de ranglijst staan, hoe meer aandelen een club krijgt. Voor het seizoen 2018/19 is één aandeel 1,108 miljoen waard.

Real Madrid is voor dit jaargang de nummer 1, Ajax staat op positie 21. Simpel rekenwerk levert op dat Real Madrid het maximale aantal van 32 aandelen krijgt en Ajax 12. De Amsterdammers stijgen echter een aantal plekken op de lijst, omdat clubs met meer punten niet deelnemen aan deze editie van de Champions League.

Chelsea, Arsenal, Sevilla, Zenit Sint-Petersburg en AC Milan worden dit seizoen niet in de berekening meegenomen, waardoor Ajax van plek 21 naar plek zestien stijgt. Deze positie is goed voor zeventien aandelen, oftewel 18,836 miljoen.

Dit bedrag kan nog hoger worden als Benfica zich via de play-offs niet weet te plaatsen voor de Champions League. De Portugezen staan boven Ajax op de coëfficiëntenlijst, maar spelen woensdag tegen PAOK Saloniki voor een plek in de groepsfase. Verliest Benfica dan stijgt Ajax een plek en zal de club 19,944 verdienen via de coëfficiëntenlijst.

Market pool

Het Nederlandse aandeel in de market pool - de verkochte televisierechten aan deelnemende landen - is niet geheel bekend, dus moet er gekeken worden naar financiële cijfers uit het verleden. Op basis daarvan is de conclusie dat Ajax minimaal 2,5 miljoen gaat verdienen via dit potje.

Veel hangt af van de prestaties van PSV. Als de landskampioen zich ook weet te plaatsen voor de Champions League, delen beide clubs de market pool van Nederland. In dat geval krijgt Ajax dus de eerder genoemde 2,5 miljoen. Plaatst PSV zich niet voor de Champions League, krijgt Ajax ongeveer zes miljoen.

Recettes

Wedstrijden tegen clubs als Barcelona, Borussia Dortmund en Manchester City zijn populairder bij de fans dan duels met Molde FK. De kaartverkoop (en ticketprijs) stijgt nu Ajax deelneemt aan de Champions League. De recette levert Ajax tussen de zeven en acht miljoen op.

De welbekende vlaggetjes die voor een Europese wedstrijd van Ajax massaal worden gebruikt in de Johan Cruijff Arena.
De welbekende vlaggetjes die voor een Europese wedstrijd van Ajax massaal worden gebruikt in de Johan Cruijff Arena.

Daarbij moet wel een kanttekening geplaatst worden. In het verleden stond in de jaarcijfers van Ajax dat over de eerste vijftien miljoen aan netto recette-opbrengsten 25 procent moet worden afdragen aan de Johan Cruijff Arena. Als deze afspraak niet veranderd is, houdt Ajax ongeveer zes miljoen over aan de kaartverkoop. Dit is het bedrag voor drie thuiswedstrijden in de groepsfase. Een eventueel vervolg in Europa na de winterstop is niet meegenomen.

Conclusie

De minimale inkomsten van Ajax komen uit op ruim veertig miljoen. Door prestaties kan de club nog veel meer verdienen. Elke overwinning levert 2,7 miljoen op, een gelijkspel 900 duizend en als Ajax overwintert in de Champions League krijgt de club een extra 9,5 miljoen.

Inkomstenbron Bedrag
Startpremie 15,25 miljoen
Coëfficiëntenlijst 18,836 miljoen
Market pool 2,5 miljoen
Recettes 6 miljoen
Totaal 42,586 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.