Ajax uitmuntend tegen de 'kleintjes', zoete herinneringen Feyenoord

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Voor het eerst deze jaargang begint Ajax als koploper aan een wedstrijd. De tegenstander in de Johan Cruijff Arena is Excelsior. Verder komt zowel Feyenoord als AZ in actie, de kandidaten voor de derde plaats.

Ajax uitmuntend tegen de 'kleintjes', zoete herinneringen Feyenoord

Ajax - Excelsior

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Ingeklemd tussen beide kwartfinaleduels met Juventus in de Champions League ontvangt Ajax degradatiekandidaat Excelsior. De Amsterdammers gingen nog met een achterstand van vijf punten de vorige interlandperiode in, maar zijn inmiddels op doelsaldo koploper. Excelsior zakte vorige week naar de zeventiende plaats door nipt te verliezen bij FC Groningen in de eerste wedstrijd na het vertrek van Adrie Poldervaart.

• Bij Excelsior debuteert Ricardo Moniz, die nog nooit als oefenmeester fungeerde in de Eredivisie. Eind oktober stapte Moniz op bij het Slowaakse AS Trencín.

Na 29 speelrondes was Frenkie de Jong de Eredivisie-speler met de meeste passes op de helft van de tegenstander, liefst 1.446. Het slagingspercentage bedraagt 90,8. Zijn ploeggenoot Daley Blind bezette de tweede plaats in dit klassement met 1.303 passes op de helft van de opponent (een slagingspercentage van 86,9).

Vorige week tegen FC Groningen had Excelsior voor de tiende keer deze competitie meer balbezit dan de tegenstander. In deze duels veroverden de Kralingers in totaal slechts twee punten, het gevolg van twee gelijke spelen en acht nederlagen.

'Mooi om te zien dat Frenkie de Jong juist in de CL met zo veel bravoure speelt'

• Ajax presteert deze competitie zeer goed tegen de - met alle respect - kleintjes. In de duels met teams buiten de huidige topzes lieten de Amsterdammers slechts twee punten liggen: negentien overwinningen en één gelijkspel.

Samenvatting: Willem II - Ajax

• De formatie van Erik ten Hag maakt deze competitie gemiddeld 3,45 doelpunten per wedstrijd, het op twee na hoogste gemiddelde ooit voor een Eredivisie-team. Alleen Ajax 1966/67 (3,59) en Ajax 1985/86 (3,53) gooien hogere ogen.

Historie

• Excelsior won nog nooit in Eredivisie-verband bij Ajax. De Amsterdammers triomfeerden in twintig van de 21 eerdere edities en speelden in dat andere duel gelijk. Die remise dateert uit het seizoen 2006/07 en deed Ajax bij de eindafrekening veel pijn omdat op doelsaldo de landstitel werd misgelopen.

Samenvatting: FC Groningen - Excelsior

• Afgelopen seizoen werd dit duel afgewerkt tijdens een midweekse speelronde in december. Dankzij goals van Siem de Jong, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech boekte Ajax een 3-1 overwinning. Mike van Duinen sloeg toe namens Excelsior.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 4-1
2014/15 1-0
2015/16 3-0
2016/17 1-0
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - ADO Den Haag

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• AZ hield aan zijn voorbije twee uitduels op Gelderse bodem in totaal slechts twee punten over (2-2 bij Vitesse en 1-1 bij De Graafschap), waardoor de Alkmaarders hun derde plaats moesten inleveren aan Feyenoord. ADO Den Haag walste vorige week over FC Utrecht heen en is zo goed als zeker van lijfsbehoud.

Liefst 22 punten verspeelde AZ deze Eredivisie-jaargang al in wedstrijden waarin het op voorsprong kwam. Alleen in 1984/85 gaven de Alkmaarders meer punten weg als ze een voordelige marge koesterden, namelijk 24 (omgerekend naar het systeem van drie punten voor een overwinning).

• Afgelopen week tegen FC Utrecht (5-0) liet Lex Immers zich twee keer fêteren als doelpuntenmaker. De icoon van ADO Den Haag staat op 29 Eredivisie-goals in dienst van de residentieclub, meer dan wie dan ook in deze eeuw.

Samenvatting: De Graafschap - AZ

• In de afgelopen drie competitiewedstrijden noteerde AZ slechts 25 schoten. Geen ploeg kwam in die periode tot minder doelpogingen. Ook SC Heerenveen kwam tot 25 inzetten.

• ADO Den Haag hield de nul in de laatste twee Eredivisie-duels. De laatste keer dat de ploeg uit de Hofstad in drie achtereenvolgende duels op het hoogste niveau een clean sheet realiseerde was in het voorjaar van 1992.

• Sinds de jaarwisseling geldt Sheraldo Becker als de onbetwiste assistkoning van de Eredivisie. De aanvaller fungeerde in 2019 al zeven keer als aangever bij een treffer van ADO Den Haag.

Samenvatting: ADO Den Haag - FC Utrecht

Historie

• AZ - ADO Den Haag is toe aan een jubileumeditie. Voor de dertigste keer treffen beide teams elkaar in Alkmaar bij een duel in de Eredivisie. Met achttien zeges tegenover drie nederlagen heeft AZ een zeer positieve balans.

• Zeker de afgelopen seizoenen is ADO Den Haag weinig succesvol in Alkmaar. Een uitzondering vormt het duel in het seizoen 2015/16. Danny Bakker verzorgde destijds het enige doelpunt: 0-1.

De laatste  5 Eredivisie-edities van AZ - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-0
2014/15 3-1
2015/16 0-1
2016/17 4-0
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - Heracles Almelo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Dankzij twee achtereenvolgende zeges heroverde Feyenoord de derde plaats op AZ. Heracles Almelo deed afgelopen week goede zaken door NAC Breda te verslaan en ligt mede daardoor nadrukkelijk op koers voor deelname aan de Europese play-offs.

Jens Toornstra verzorgde na de winterstop al vijf assists in de Eredivisie, meer dan iedere andere Feyenoorder. Opmerkelijk is dat de ex-speler van ADO Den Haag en FC Utrecht gedurende de eerste seizoenshelft geen enkele assist voor zijn rekening nam.

• Heracles Almelo zette dit Eredivisie-seizoen al veertien duels in winst om. Alleen in het seizoen 2009/10 won de club uit Overijssel méér wedstrijden op het hoogste niveau: zeventien.

Samenvatting: VVV-Venlo - Feyenoord

• In de laatste negen speelrondes verzamelde Heracles Almelo liefst negentien punten. Alleen Ajax (21 punten) en FC Groningen (twintig punten) presteerden beter in die periode. Opmerkelijk is dat Heracles Almelo in de negen speelrondes daarvoor slechts zes punten veroverde, het laagste aantal van alle clubs.

• Feyenoord trof deze competitie al twintig keer het aluminium. Geen enkele ploeg raakte zo vaak de paal of de lat.

• In zijn laatste vier competitiewedstrijden was Sam Larsson direct betrokken bij een treffer van Feyenoord door zelf te scoren of de assist te leveren. Nog nooit had de Zweed in vijf Eredivisie-duels op rij een rechtstreeks aandeel in minimaal één goal.

Samenvatting: Heracles Almelo - NAC Breda

Historie

• Voor de negentiende keer maakt Feyenoord - Heracles Almelo deel uit van het Eredivisie-programma. De Rotterdammers trokken veertien keer aan het langste eind en gingen slechts eenmaal onderuit, in het seizoen 2013/14 (1-2).

• De beroemdste editie is natuurlijk die van 2016/17. Feyenoord kreeg op de laatste speeldag Heracles Almelo op de knieën (3-1) en kroonde zich na achttien jaar weer tot landskampioen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 2-1
2015/16 3-0
2016/17 3-1
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - VVV-Venlo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Fortuna Sittard rijgt de afgelopen weken de verliesbeurten én rode kaarten aaneen en is daardoor nog lang niet zeker van lijfsbehoud. Toch heeft de promovendus maar drie punten minder dan VVV-Venlo, dat zijn voorbije twee Eredivisie-duels verloor en in die wedstrijden in totaal negen goals incasseerde.

In de afgelopen drie duels werd een speler van Fortuna Sittard uit het veld gestuurd. Dat is geen unicum op het hoogste niveau. Roda JC Kerkrade bijvoorbeeld zette in 2017 ook zo'n serie neer.

• VVV-Venlo kreeg in 29 speelrondes 54 treffers om de oren, dat zijn er net zoveel als in het volledige voorbije seizoen. De ploeg van Maurice Steijn heeft trouwens nog één punt nodig om het puntentotaal van de afgelopen jaargang te evenaren.

• Van Maurice Steijn mag april snel voorbij zijn. De oefenmeester van VVV-Venlo pakte slechts twee punten in zijn laatste veertien Eredivisie-duels in deze maand. De laatste keer dat Steijn zijn ploeg in april zag winnen, was in 2012. Destijds werkte hij nog voor ADO Den Haag.

• VVV-Venlo zegevierde op het hoogste niveau in slechts twee van de laatste 28 uitwedstrijden tegen een Limburgse club. Die andere 26 duels mondden uit in acht gelijke spelen en achttien nederlagen.

• Na 29 speelrondes had Fortuna Sittard de meeste goals geïncasseerd: liefst 69. De laatste Eredivisie-club met minimaal zoveel tegentreffers in dit stadium van het seizoen was NEC in 2013/14. Vijf jaar geleden stond de teller bij de Nijmegenaren op 71 goals om de oren.

Samenvatting: PEC Zwolle - Fortuna Sittard

Historie

 Slechts vijf keer eerder trad Fortuna Sittard in de Eredivisie op als gastheer van VVV-Venlo. Beide teams triomfeerden eenmaal en drie edities eindigden onbeslist.

• De laatste Fortuna Sittard - VVV-Venlo in de Eredivisie was op 19 oktober 1991. De bezoekers boekten die dag een 0-1 zege door een vroege treffer van Juno Verberne.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
1985/86 1-1
1986/87 0-0
1987/88 1-1
1988/89 1-0
1991/92 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.