Ajax toont veerkracht in generale repetitie voor duel met PSV

Ajax heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een overwinning. In een benefietwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan projecten en instanties die hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen en hulpprojecten in Oekraïne, wonnen de Amsterdammers met 3-1. Het was voor Ajax de generale repetitie voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV van zaterdag.

Ten opzichte van de vorige oefenwedstrijd tegen Red Bull Salzburg (2-3 zege) stelde Alfred Schreuder vier nieuwe spelers op. Remko Pasveer, Jurriën Timber, Davy Klaassen en Antony kregen een basisplaats. Pasveer, Timber en Antony maakten hun eerste minuten van de voorbereiding; ze zijn dus net op tijd speelklaar voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De van Rangers FC overgekomen Calvin Bassey wacht nog op zijn werkvergunning en was er niet bij.

In een aantrekkelijke eerste helft had Ajax aanvankelijk het initiatief. In de eerste achttien minuten kreeg de ploeg van Schreuder drie serieuze kansen: doelman Anatoliy Trubin bracht redding op schoten van Steven Bergwijn en Antony, waarna Edson Álvarez het zijnet trof na fraai voorbereidend werk van Antony. Daarna kwam Shakhtar echter beter in de wedstrijd. In de twintigste minuut voorkwam Remko Pasveer ternauwernood een grote kans voor Oleksiy Kashchuk; drie minuten later klemde hij een kopbal van dichtbij van diezelfde aanvaller.

Even daarna was Shakhtar toch succesvol in een uitbraak. Aan de linkerflank was Mykhailo Mudryk te snel voor Devyne Rensch, waarna hij in het strafschopgebied ook Timber uitkapte en Pasveer verschalkte. Ajax leek van slag en meldde zich pas in de laatste minuten van de eerste helft weer bij het vijandelijke doel. Uit een van die aanvallen volgde wel de gelijkmaker. Steven Bergwijn liet rechtsback Yukhym Konoplya zijn hielen zien en leverde een voorzet, waarna Antony ploeggenoot Dusan Tadic in staat stelde van dichtbij te scoren. Op basis van de televisiebeelden was moeilijk te bepalen of Tadic buitenspel stond en er was geen VAR aanwezig, dus telde het doelpunt.

In de tweede helft, tegen een volledig gewijzigd Shakhtar, was Ajax het meest nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Timber kopte na een corner op de paal, Antony dwong doelman Andriy Pyatov tot een redding met gestrekte arm, een van richting veranderde voorzet van Tadic belandde op de paal en Berghuis zag Pyatov op stijlvolle wijze redding brengen in de verre hoek. Uiteindelijk bood een van richting veranderd schot van Berghuis uitkomst voor Ajax: 2-1.

Bij de Amsterdammers vielen Perr Schuurs, Mohammed Kudus, Kian Fitz-Jim, Francisco Conceição, Brian Brobbey, Youri Baas en Kenneth Taylor in. Voor Conceição waren het zijn eerste minuten in Amsterdamse dienst. De invallers waren belangrijk bij de 3-1: Brobbey vond Kudus nadat Taylor de bal slim liet lopen, en de Ghanees knalde vanaf de rand van het strafschopgebied knap raak. Vlak voor tijd liet Conceição na zijn officieuze debuut op te luisteren met een doelpunt. Hij knalde van dichtbij over.

0-1 Shakhtar Donetsk: