Ajax ten koste van AZ naar De Kuip dankzij Vermeer

Reacties

Ajax heeft zich ten koste van AZ voor de bekerfinale geplaatst: 0-1. In Alkmaar zetten de Amsterdammers het duel direct na de rust op z'n kop. Waar zij met tien man begonnen aan de tweede helft, werd het na twee minuten 0-1 door Lasse Schöne, terwijl AZ in de aanval daarvoor ook nog een rode kaart incasseerde. Ajax treft op Eerste Paasdag in De Kuip nu PEC Zwolle, dat nu héél dicht bij een ticket voor de Europa League is.

Ajax ten koste van AZ naar De Kuip dankzij Vermeer

In het uitverkochte AFAS Stadion was het een half uurtje wachten totdat het duel in de halve finale ontbrandde. Kort na de eerste grote kans, waarbij AZ-goalie Esteban redde toen Daley Blind voor zijn neus opdook, werd Ajax gereduceerd tot tien man. Bij een eerste lichte overtreding op Roy Beerens kreeg Joël Veltman een gele kaart. In de actie daarna trok hij op zeer domme wijze Viktor Elm in het strafschopgebied onderuit. Zijn straf: een tweede gele kaart, een penalty tegen en een bekerfinale die in rook opging.

Belangrijker was dat Aron Jóhannsson achter de bal ging staan. De Amerikaanse international faalde voor de tweede keer in een week vanaf de penaltystip. Waar hij tegen PEC Zwolle zijn misser niet fataal zag worden (2-1 winst), was dat nu wél het geval. Kenneth Vermeer, die in het bekertoernooi mag keepen in plaats van Jasper Cillessen, toonde eens te meer een penaltykiller te zijn. Hij stopte de inzet van de AZ-spits. Vervolgens haalde Ajax met tien man de rust zonder nog meer schade. Dat kwam mede door een goed optreden van arbiter Pol van Boekel, die Beerens terecht vanwege buitenspel terugfloot toen hij de aangever was bij een intikker van Jóhannsson.

Joël Veltman protesteert, maar moet inrukken na zijn tweede gele kaart in ruim een minuut.
Joël Veltman protesteert, maar moet inrukken na zijn tweede gele kaart in ruim een minuut.

De toeschouwers zaten na rust nog maar nauwelijks op hun plek of het was al tien-tegen-tien. Mattias Johansson kreeg in de eerste helft een gele kaart voor een overtreding op Lesley de Sa en na ruim een minuut herhaalde dat schouwspel zich. De rechtsback liep zijn tegenstander ongelukkig omver, al leek het erop dat De Sa struikelde. Hoe dan ook, Johansson moest inrukken. Tot overmaat van ramp voor AZ schoot Lasse Schöne uit de bijbehorende vrije trap de bal magistraal in de bovenhoek: 0-1. Niet voor het eerst moest Esteban een doelpunt slikken uit een spelhervatting.

Met tien-tegen-tien kwam er meer ruimte op het veld, maar kon AZ de gelijkmaker niet meer afdwingen. Wellicht kwam dat ook door vermoeidheid. In tegenstelling tot Ajax moesten de Alkmaarders afgelopen weekend wél in actie komen (tegen PEC), terwijl de Amsterdammers vrijaf hadden vanwege de nucleaire top. Het kwam in elk geval zeker door Vermeer, die een geweldige redding in huis had op een volley van invaller Johan Berg Gudmundsson. Elm kopte uit de corner daarna rakelings naast.

Waar Kenneth Vermeer onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal de held werd, was Aron Jóhannsson de schlemiel. Zijn gemiste strafschop zal nog lang nadreunen in Alkmaar.
Waar Kenneth Vermeer onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal de held werd, was Aron Jóhannsson de schlemiel. Zijn gemiste strafschop zal nog lang nadreunen in Alkmaar.

Doordat Ajax stand hield, won het deze keer weer eens van AZ in de bekerstrijd. De ploegen ontmoetten elkaar vanavond voor de vierde (!) opeenvolgende editie. Vorig seizoen was AZ met 0-3 te sterk in de halve finale, het jaar daarvoor in de achtste finale met 2-3 en weer een jaar eerder won Ajax in diezelfde fase van het toernooi met 1-0. Bovendien was dit ook al de vierde ontmoeting van dit seizoen. Beide ploegen wonnen hun thuisduel in competitieverband (3-2 in Alkmaar en 4-0 in Amsterdam), terwijl de Johan Cruijff Schaal een prooi voor Ajax werd na verlenging (2-3).

Ajax zal op 20 april op jacht gaan naar de negentiende bekerzege in de 24ste finale. Zodoende zijn de Amsterdammers nog in de running voor de dubbel, wat hen voor het laatst lukte in 2002. AZ, dat prolongatie van de beker misliep, moet zich op de competitie en de kwartfinale van de Europa League (tegen Benfica) richten. Bij de andere finalist, PEC Zwolle, zal de zege van Ajax met enorm gejuich zijn ontvangen. Als PEC wint op 20 april, is het sowieso verzekerd van een Europa League-ticket. Maar dat is ook het geval als Ajax de beker verovert én in de competitie bij de eerste twee eindigt. Dat laatste lijkt al vast te staan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.